3GRY.PL Lotto Przez Internet, Wypełnij formularz Lotto, zapłać i wyślij przez Internet |
3GRY.PL Lotto Przez Internet, Wypełnij formularz Lotto, zapłać i wyślij przez Internet |
10.11.2009 - 11:46
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: 10.11.2009 Użytkownik nr: 762 |
3GRY - Lotto przez Internet
Serwis 3GRY przyjmuje typowania graczy na wyświetlany na ekran formularz gry, które drukowane są na przez personel serwisu na blankiet gry i zanoszone do kolektury Lotto. W tej oczywistej technologii jest jednak wiele problemów i pułapek, których rozwiązanie dzis mnie cieszy i chcę je opisać. a) Lotto jest anonimowe z założenia. Jak to uzyskać w Internecie a jednocześnie wypłacać graczom wygrane ? Rozwiązaniem było przyjęcie Moneybookers - portmonetki elektronicznej jako formy płatności. Nie trzeba nawet prowadzić rejestracji graczy (co za ulga dla internautów!). Przy płatności przez Moneybookers serwis uzyskuje zarazem sprawdzony (!) e-mail gracza. Ponadto Moneybookers dokumentuje wpłaty ( i wypłaty wygranych ) z dokładnością do minuty, stając się bardzo potrzebną "trzecią stroną" transakcji. Rozwiązanie - zeskanowanie zakupionego kuponu i udostępnienie jego obrazu dla gracza. Mimo uciążliwości tego procesu i małych możliwości automatyzacji. W zamian gracz uzyskuje bardzo wiarygodne potwierdzenie przekazania jego typowań, a zwłaszcza wszystkie takie dane, jak numer kolektury, w której zakupiono kupon, datę zakupu i datę losowania, kwotę zakupu, numer kuponu w Lotto. c) A jeśli gracz trafi "szóstkę"? Przy mniejszych wygranych personel pobiera wygrane i wysyła zwrotnie na konta graczy w Moneybookers. Tu nie ma problemu - wygrane w Lotto poza 6-tką to kwoty maksymalnie rzędu kilku tysięcy złotych. Dla 6-tki przyjęto rozwiązanie notarialnego przekazania graczowi kuponu (a nie wygranej). To naprawdę świetne rozwiązanie z wielu względów. Gdy na nie wpadłem, odczułem dużą ulgę. Taką operację dodatkowo można przeprowadzić nawet bardzo dyskretnie, poza wiedzą personelu serwisowego, a jednocześnie z niepodważalnym udokumentowaniem tego faktu. No i bez kontaktu z dużymi pieniędzmi. Jest też w serwisie kilka innych pomysłowych "perełek" . Wejście do panelu gracza wymaga loginu i hasła. Najgorsze to je ustalać i kazać je pamiętać. Uniknięto tego przyjmując e-mail gracza ( z Moneybookers) jako login a numer zapłaconego formularza (dowolnego) jako hasło. Ten numer nawet nie trzeba pamietać - jest w potwierdzeniu zapłaty w Moneybookers. Drugi przykład: Jak rozpoznać i przydzielić zeskanowane kupony do odpowiadających im numerów formularzy, by odpowiednio wyświetlać te skany odpowiednim graczom? Zwłaszcza gdy z kolektury przynosi się dziesiątki kuponów? Rozwiązaniem jest program, który wczytuje skany i tworzy z nich zbiory tekstowe (rozpoznaje pismo) po czym na ich podstawie odnajduje właściwy formularz z typowaniami a numer tego formularza umieszcza w nazwie zbioru z zeskanowanym kuponem. Bardzo chętnie przyjmę opinie do tego projektu a w szczególnosci inne pomysłowe rozwiązania. Pozdrawiam Zbigniew Abramowicz Lotto przez Internet |
|
|
|
![]() |
03.10.2010 - 20:16
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: 12.11.2009 Użytkownik nr: 764 |
Lotto jest w polizu w duzych miastach. W mniejszych miejscowosciach, wsiach itp jest duzo gorzej / duzo dalej /mniej punktow (niepotrzebne skreslic). Moze sie oplacac wydac 50groszy wiecej. Ogolnie chyba potrzeba lotto przez interent jest, tylko totalizator sportowy nie chce / nie moze tej potrzeby dostrzec.
A tak w ogole to 3-gry pojawilo sie ostatnio konkurencja o ktorej zrobilo sie nawet "troche glosno": www.zagrajwlotto.pI, a szybki rzut googla i sa jeszcze www.lotto-sytem12.pl czy www.lotto-kurier.pl. Mysle, ze niedlugo doczekamy sie "prawdziwego" lotto przez internet od totalizatora. A przy okazji pewnie jakas mala afera sie trafi |
|
|
|
04.10.2010 - 22:22
|
|
![]() Bywalec ![]() ![]() ![]() Grupa: Bywalec Postów: 242 Dołączył: 18.08.2009 Użytkownik nr: 660 |
czy ja wiem czy to jest potrzebne.. jezeli ktos chce zagrac to i tak pojdzie i kupi los... a jezeli juz wprowadza to beda zamykac punkty by zaoszczedzic na kasie..
|
|
|
|
R_Abramowicz 3GRY.PL Lotto Przez Internet 10.11.2009 - 11:46
lepko Witam
Widze dwie niescislosci/niekonsekwencje:
1... 12.11.2009 - 16:34
przemek89k Nie wydaje mi się aby to był dobry pomysł, zwłaszc... 05.02.2010 - 15:47![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012 - 03:49 |