IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

ASP .NET na Home.pl - połączenie z bazą danych, Połączenie z bazą danych MSSQL na serwerach Home.pl
finrod
post 08.09.2009 - 15:43
Post #1

Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 687

Witam szanownych Użytkowników Webhosting.pl,

Byłbym wdzięczny za pomoc i wskazówkę dotyczącą "podłączenia się" do bazy danych MSSQL w serwisie Home.pl.

Otóż mam zakupiony serwer typu Windows Server i przygotowaną aplikację - stronę www przygotowaną na localhost, w Visual Web Developer. Strona korzysta z lokalnej bazy danych MSSQL. I na localhost z połączeniem nie miałem żadnych problemów - utworzyłem bazę, połączyłem się i normalnie korzystam z kontrolek np. GridView.

Natomiast mam problem z połączeniem się z bazą umiejscowioną na Home.pl. Utworzyłem stosowną bazę, w panelu mam też podane coś takiego jak "ConnectionString dla skryptów ASP". I teraz najważniejsze pytanie czy do tej bazy mogę połączyć się wybierając z górnego menu "Tools" => "Connect to Database", czy też należy to wykonać z poziomu skryptu.

Byłbym wdzięczny za pomoc, ewentualnie za link naprowadzający. A może ktoś ma serwer w Home.pl?

Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
enzopage
post 08.09.2009 - 16:12
Post #2

Bywalec

Użytkownik nr: 429

Musisz w pliku web.config poprawić ConnectionString. Zakomentuj istniejący. Poniżej wpisz taki. Oczywiście nie zapomnij uzupełnieniu adresu serwera, loginie, haśle itp.

<add name="LocalSqlServer" connectionString="data source=MSSQL01\SQL01; initial catalog=nazwa_bazy; User ID=login;Password=haselko" providerName="System.Data.SqlClient"/>

Po zmianie connectionstringa wgraj stronę przez ftp-a na serwer. Powinna już działać prawidłowo.
Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało w tym wątku. wink.gif

--------------------

+Quote Post
finrod
post 09.09.2009 - 21:42
Post #3

Początkujący
*

Użytkownik nr: 687

CYTAT(enzopage @ wto, 08 wrz 2009 - 19:12) *
Musisz w pliku web.config poprawić ConnectionString. Zakomentuj istniejący. Poniżej wpisz taki. Oczywiście nie zapomnij uzupełnieniu adresu serwera, loginie, haśle itp.

<add name="LocalSqlServer" connectionString="data source=MSSQL01\SQL01; initial catalog=nazwa_bazy; User ID=login;Password=haselko" providerName="System.Data.SqlClient"/>

Po zmianie connectionstringa wgraj stronę przez ftp-a na serwer. Powinna już działać prawidłowo.
Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało w tym wątku. wink.gif

Dziękuję za pomoc. Właśnie takiej informacji potrzebowałem. Pozdrawiam.

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17.05.2012 - 03:56