ASP.NET - kontrolki login, a baza danych na home.pl, konfiguracja bazy danych na serwerze home.pl |
ASP.NET - kontrolki login, a baza danych na home.pl, konfiguracja bazy danych na serwerze home.pl |
17.06.2010 - 19:29
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: 17.06.2010 Użytkownik nr: 1,060 |
Cześć wszystkim! To będzie mój pierwszy post tutaj
Zaczynam poznawać technologię ASP.NET i moje pytania będą na pewno dość trywialne, ale zanim zadam każde z nich skorzystam z google Zrobiłem pierwszą stronę wykorzystującą tą technologię i do logowanie użyłem kontrolek z zakładki login. Do pliku login.aspx wstawiłem kontrolkę "Login", a do pliku Site.Master wrzuciłem kontrolki "LoginStatus" i "LoginName". Z menu kontekstowego dla kontrolki "Login" wybrałem opcję "Administer website", po otworzeniu w przeglądarce tego gotowego narzędzia, utworzyłem konto użytkownika dla mojej strony. W folderze App_Data wewnątrz projektu, zostały utworzone pliki bazy MS SQL - ASPNETDB.MDF oraz aspnetdb_log.ldf. Co ciekawe na localhost, przy uruchamianiu z VisualStudio2010, wszystko działa poprawnie. Jednak w Data Sources nie mam wyświetlonego połączenia z żadną bazą danych. Nie mam też w Web.configu żadnego connectionstringa (jest taki wpis: <connectionStrings />) Teraz sprawa jest taka, że jak przerzucam cały główny katalog z projektem na konto www (home.pl, Windows Server) to oczywiście strona wysypuje się przy próbie zalogowania (nie łączy się z bazą/nie ma bazy). Wiem, że można logowanie rozwiązać w inny sposób (może nawet lepszy tworząc samodzielnie bazę, połączenie i zapytania do bazy), jednak chciałbym wiedzieć jak poradzić sobie z tymi kontrolkami. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.02.2012 - 00:30 |