IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Blokowanie domen, Blokowanie domen - jak walczyc o przejecie domeny
m4kler
post 22.10.2007 - 14:42
Post #1

Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 82

Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów.

Na pewno wielu z was spotkało się z masowym wykupywaniem domen przez duże i prężnie działające firmy.
O tuż od pewnego czasu ktoś blokuje domenę, która nosi nazwę mojej firmy. Co prawda słowo jest dosyć powszechne jednak domena jest od ponad roku nie używana, a jedyną informacje jaką możemy na niej uzyskać to reklama firmy, na której domena jest zaparkowana.

Co zrobić w takiej sytuacji kiedy mam zarejestrowaną firmę o takiej samej nazwie jak domena, a jej właściciel krótko mówiąc ją blokuje ?

Jest jakaś możliwość przejęcia tej domeny, czy jedynym wyjściem jest mediacja z właścicielem domeny ?

Myślę, że na tym forum znajdzie się sporo doświadczonych osób, które miały już styczność z podobnymi sytuacjami i będą wiedzieli jak rozwiązać ten problem.

Pozostaje mi jedynie z góry podziękować za pomoc i czekać na jakiś odzew z Waszej strony. Pozdrawiam !
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Jarek
post 10.11.2009 - 19:09
Post #2

Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 676

CYTAT(m4kler @ pon, 22 paź 2007 - 16:42) *
Co prawda słowo jest dosyć powszechne

Sam już sobie odpowiedziałeś

Dopóty dopóki obecny abonent nie zacznie działać na Twoją szkodę - np. nie zamieści tam zdjęcia siedziby Twojej firmy i powie, że to oszuści dopóty nie masz do niej prawa. Choć w tej kwestii również odbieranie domen jest moim zdaniem czymś podchodzącym pod skandal (póki co takie mamy prawo) - za takie rzeczy powinien być nakaz usunięcia określonych treści i ewentualnie kara za wyrządzone straty.
Pozostaje dogadanie się z nim. Domainerzy to też ludzie - czasem ceny są zaporowe dlatego, że dany ktoś ma plany co do wykorzystania konkretnej domeny i nie spieszy mu się z jej sprzedażą.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17.05.2012 - 04:34