Cloud computing w Polsce, Czy jest możliwy? |
![]() ![]() |
Cloud computing w Polsce, Czy jest możliwy? |
02.06.2009 - 10:54
|
|
![]() Entuzjasta ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrator Postów: 684 Dołączył: 09.07.2007 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 2 |
Wszyscy wiemy, że cloud computing to słowo wytrych powtarzane przez wszystkich i rozumiane na wiele sposobów. Ale zakładając np. to rozumienie chmur (http://webhosting.pl/Cloud.computing.wyjasnione), czy uważacie, że coś takiego w Polsce jest możliwe. Jeśli tak, to kto to zrobi i kiedy?
|
|
|
|
| Reklama |
02.06.2009 - 10:54
|
![]() Reklama |
|
|
|
|
02.06.2009 - 20:02
|
|
![]() Entuzjasta ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderators Postów: 543 Dołączył: 20.03.2009 Skąd: Włocławek Użytkownik nr: 427 |
Wszyscy wiemy, że cloud computing to słowo wytrych powtarzane przez wszystkich i rozumiane na wiele sposobów. Ale zakładając np. to rozumienie chmur (http://webhosting.pl/Cloud.computing.wyjasnione), czy uważacie, że coś takiego w Polsce jest możliwe. Jeśli tak, to kto to zrobi i kiedy? Jako fizykowi, który zna zasadę Brzytwy Ockhama niesamowicie podejrzanie jakoś pachnie ... tworzeniem bytów, które nie istnieją. Takie instytucje jak TASK rozwiązanie takie stosują od lat i "to się nie nazywa", nikt nowej ideologii z tego nie robił, klastry z użyciem *nixów robi się nie od wczoraj. CloudComputing jest moim zdaniem mocno przereklamowane ? Kto to będzie robił ? Nie wiem na bank robi to TASK, nasza-klasa, pewnie WP i masa innych - chociażby klastry obliczeniowe. Nic szczególnego. Gmail to zwykła stronka, App Engine, to nic innego jak "konto" z obsługą Pythona - wielkie mi cloud computing... Takie coś pewnie od strony sprzętu jest w wielu firmach hostingowych. |
|
|
|
03.06.2009 - 22:00
|
|
![]() Bywalec ![]() ![]() ![]() Grupa: Bywalec Postów: 100 Dołączył: 12.05.2009 Skąd: Przyłek / Warszawa Użytkownik nr: 509 |
Fajny filmik... szkoda ze nie mowia o problemach z serwerami Cloud. Bo jak widzi wam sie robienie backupu danych? Do jakiego momentu zwiekszamy moc obliczeniowa w sposob oplacalny?
Do tej pory stosowanie podzialu na serwery specjalizowane do poszczegolnych uslug/zadan bylo bardziej oplacalne i powodowalo mniej problemow. Bylo wygodniejsze od strony sprzetowej, teraz promuje sie cloud computing ze wzgledu na rzekome oszczednosci energii i redukcje zapotrzebowania na moc obliczeniowa. To jest korzystne. Ale do jakiego stopnia? Do jakiego momentu oszczedzamy? Zawsze istnieje limit, za ktorym koszty rosna wykladniczo. Problemem jaki dostrzegam w cloud computingu jest samo skladowanie danych - w postaci rozproszonej nie mozemy tego robic, a zapis i obciazenie kilku serwerow jakos mnie martwi. Ja moze sie nie znam na tym za dobrze, stad tez moj duzy sceptycyzm. |
|
|
|
09.06.2009 - 15:00
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: 17.04.2009 Użytkownik nr: 460 |
Jako fizykowi, który zna zasadę Brzytwy Ockhama niesamowicie podejrzanie jakoś pachnie ... tworzeniem bytów, które nie istnieją. Takie instytucje jak TASK rozwiązanie takie stosują od lat i "to się nie nazywa", nikt nowej ideologii z tego nie robił, klastry z użyciem *nixów robi się nie od wczoraj. CloudComputing jest moim zdaniem mocno przereklamowane ? Kto to będzie robił ? Nie wiem na bank robi to TASK, nasza-klasa, pewnie WP i masa innych - chociażby klastry obliczeniowe. Nic szczególnego. Gmail to zwykła stronka, App Engine, to nic innego jak "konto" z obsługą Pythona - wielkie mi cloud computing... Takie coś pewnie od strony sprzętu jest w wielu firmach hostingowych. Janie, chyba myślisz o aplikacjach biznesowych w nieco innych perspektywach niż ja, a na pewno innych niż twórcy Gmail'a czy App Engine. Polecam lekturę mojego tekstu o chmurach i różnicach pomiędzy cloud computingiem a grid computingiem (i przepraszam za brak skromności jednocześnie). Są tam wymienione podstawowe parametry chmury (oczywiście wg. mnie). Pracuje w duże firmie software'owej i wiem, z jakimi problemami spotykają się ogromne firmy, korporacje czy gigantycznie rozrośnięte startupy. Wedle mnie Gmail to nie "zwykła stronka" - gdyby Google postawił Gmail'a jako "zwykłą stronkę" (cokolwiek to znaczy) byłby dzisiaj bankrutem, do systemu miałoby dostęp jednocześnie 1000 osób, skrzynki miałyby pojemność 5 MB itd. Kluczem do zrozumienia cloud computing jest wiedza w jakim celu można stosować chmury. Celem niniejszej odpowiedzi nie jest "ganienie" Twojego posta - oczywiście każdy ma swój punkt widzenia. Chciałbym jednak żebyś spojrzał na temat z perspektywy korporacji, ogromnej ilości danych itd. - może wtedy cloud computing stanie się czymś więcej niż pustym terminem. |
|
|
|
09.06.2009 - 15:21
|
|
![]() Entuzjasta ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderators Postów: 543 Dołączył: 20.03.2009 Skąd: Włocławek Użytkownik nr: 427 |
Janie, chyba myślisz o aplikacjach biznesowych w nieco innych perspektywach niż ja, a na pewno innych niż twórcy Gmail'a czy App Engine. Polecam lekturę mojego tekstu o chmurach i różnicach pomiędzy cloud computingiem a grid computingiem (i przepraszam za brak skromności jednocześnie). Są tam wymienione podstawowe parametry chmury (oczywiście wg. mnie). Przeczytałem Twojego posta i pierwszy pytanie, które się narodziło. Czemu cloud computing a nie "dynamic grid computing". Wiadomo, że taki TASK służy do obliczeń, moc procka się wykupuje za grube pieniądze więc wszystko jest wydzielone od - do a nie dynamicznie przydzielane bo procesy obliczeniowe żrą ile firma dała a taki gmail nie - zje ile trzeba i obsługa request się kończy. Jest to dla mnie jednak wciąż to samo. Wirtualizacja i taka dynamiczność to kwestia wyboru a nie tworzenia "nowej metodologii". To tak jakbym pomalował swoja muszlę klozetową na czarno i powiedział, że to nie jest już muszla klozetowa tylko to jest "kopromuszla"... Może dziwny przykład Aby jeszcze nie dawać Ci Wojtku pola do adwersarzu |
|
|
|
09.06.2009 - 15:47
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: 17.04.2009 Użytkownik nr: 460 |
Jest jeszcze kilka aspektów o których nie wspomniałeś - usługi dostępne wewnątrz chmury, monitoring i zarządzanie chmurą - to jest typowe dla cloud computingu. Tak naprawdę pojęcie cloud computingu jest przez każdego dostawcę tego typu usług rozumiane inaczej (!) - dobrym przykładem jest Windows Azure - jest to moim zdaniem chmura z prawdziwego zdarzenia.
Dlaczego nie dynamic grid computing? W tym przypadku chodzi jednak o rozdzielność nazw, wbrew pozorom nowa nazwa - czyli cloud - prawdopodobnie nie miała na celu zrobienia dodatkowego zamieszania - ale uporządkowania całości, tak aby analityk wiedział w jakim przypadku sprawdzi się model grid computingowy, a w jakim cloud computingowy. Widoczna separacja, tak żeby od razu było wiadomo co mamy na myśli. Nazwa jest akurat kwestią dyskusyjną, ale bardziej liczy się to co w środku, a uważam że model cloud computing to jednak coś nowego - dlatego zasługuje na nową nazwę. Nie twierdzę że nie ma tutaj elementu "marketingowego", ale tak jest dzisiaj we wszystkim. Jeszcze inną sprawą jest wykorzystanie hasła cloud computing do celów stricte "uderzeniowych" - "nazwijmy to cloud, bo to hasło jest trendy, to się sprzeda". |
|
|
|
09.06.2009 - 17:06
|
|
Wojtek !
Przekonałeś mnie do tej nazwy :] argumentem, że aby obiektywnie ocenić fakty trzeba jeszcze odsiać marketingowców. To coś o czym często zapominam. |
|
|
|
10.06.2009 - 15:22
|
|
|
Dokładnie - odsiać marketingowców.
Zauważyłem że coraz więcej firm udostępnia swoje "chmury", które faktycznie chmurami nie są - są to jedynie nieco rozwinięte usługi hostingowe. Z cloud computingiem może być tak jak z SOA, na początku wielki boom, następnie okres narzekania i twierdzenia że owy termin to jedynie puste słowa (właśnie poprzez robienie "sieczki z mózgu" przez różne firmy i marketingowców - ewangelistów), a dopiero na samym końcu realne wdrożenia, które faktycznie są podparte biznesowo (tak jak opisywana przeze mnie niegdyś Nordea, w której obecnie, dzięki zastosowaniu SOA, naprawdę się oszczędza i ulepsza procesy biznesowe). |
|
|
|
05.11.2010 - 11:02
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: 05.11.2010 Użytkownik nr: 1,217 |
Ciekawa dyskusja, ale myślę, że nie ma co zaklinać rzeczywistości, prawda jest taka, że jest już co raz więcej takich rozwiązań komercyjnych, np. http://www.ibm.com/pl/cloud Cloud computing to bezsprzecznie jedyne rozwiązanie dla aplikacji, które wymagają astronomicznych inwestycji w hardware i moc obliczeniową.
|
|
|
|
06.11.2010 - 11:13
|
|
![]() Bywalec ![]() ![]() ![]() Grupa: Bywalec Postów: 139 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Szczerców Użytkownik nr: 665 |
[...]to bezsprzecznie jedyne rozwiązanie dla aplikacji, które wymagają astronomicznych inwestycji w hardware i moc obliczeniową. Obecnie tak, ale za kilka (może kilkanaście) lat, myślę, że to nie będzie już taką barierą i być może będzie odwrotnie. Będzie tak, że przy jej tworzeniu trzeba będzie się 'namęczyć' żeby aplikacja w pełni wykorzystała dostępną moc obliczeniową -------------------- |
|
|
|
06.11.2010 - 16:14
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: 06.11.2010 Użytkownik nr: 1,220 |
Wszyscy wiemy, że cloud computing to słowo wytrych powtarzane przez wszystkich i rozumiane na wiele sposobów. Ale zakładając np. to rozumienie chmur (http://webhosting.pl/Cloud.computing.wyjasnione), czy uważacie, że coś takiego w Polsce jest możliwe. Jeśli tak, to kto to zrobi i kiedy? To już jest u nas i działa. NaSerwerze.pl Zrobią dla was takie aplikacje w chmurze jakie sobie zarzyczycie |
|
|
|
06.11.2010 - 17:45
|
|
![]() Bywalec ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrator Postów: 372 Dołączył: 30.11.2007 Użytkownik nr: 195 |
Jak dla mnie bardzo słaba ich oferta i szczerze mówiąc w życiu bym na nią nie postawił. Może jak uda im się to rozbudować to będzie warta uwagi ale obecnie zapytany odpowiedziałbym jednoznacznie, że nie ma sensu.
-------------------- |
|
|
|
07.11.2010 - 01:12
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: 07.11.2010 Użytkownik nr: 1,221 |
Moim skromnym zdaniem, ta cała technologia chmury to odpowiedź wielkich koncernów softwarowych na szerzące się piractwo komputerowe. W biznesie rządzą księgowi i spece od marketingu. Oto prosty przykład z mojego "podwórka". Kilka lat temu jeden z klientów zamówił u mnie napisanie niewielkiej aplikacji, która wymagała dostępu dla zdalnych użytkowników. Od razu pomyślałem, że w razie zapotrzebowania rynku, mógłbym sprzedać to innym. Niestety wymagałoby to odpowiedniego zabezpieczenia przed nieautoryzowanym użytkowaniem aplikacji. Problem z administratorem sieci w tamtej firmie i dostępem do bazy danych na ich serwerze rozwiązał ten problem. Skorzystałem z PHP i bazy MySQL (wyk. programu po stronie serwera), a użytkownicy końcowi z przeglądarki internetowej. Proste rozwiązania zawsze są najlepsze.
Dlaczego chmura jest lekiem na piractwo? Ponieważ cała warstwa aplikacji jest po stronie chmury, co daje w prosty sposób możliwość "odcięcia" użytkownika, który nie płaci za ich używanie. Dodatkowym atutem jest lepsza kontrola nad wirusami i spamerami, oraz efektywniejsze wykorzystanie mocy obliczeniowych serwerów i przepustowości łącz do nich. Pewne ruchy w kierunku "chmury" robią już producenci PCetów, którzy instalują prosty system w kilka sekund łączące się z internetem w celu "niby" odczytania poczty. Ideałem ma być system mocno "ocorowany" (bezdyskowy), który po starcie kompa połączy się z netem i pobierze GUI dopasowane do konkretnego użytkownika. Ale na szczęście to nieodległa przyszłość. |
|
|
|
17.11.2010 - 12:27
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: 06.11.2010 Użytkownik nr: 1,220 |
Jak dla mnie bardzo słaba ich oferta i szczerze mówiąc w życiu bym na nią nie postawił. Może jak uda im się to rozbudować to będzie warta uwagi ale obecnie zapytany odpowiedziałbym jednoznacznie, że nie ma sensu. Nie rozumiem dlaczego uwazasz ich oferte za slaba?? Jesli chodzi o Cloud IT to maja bardzo rozbudowana oferte jak na rynek polski i oferuja konfiguracje systemu pod preferencje klienta co jest bardzo duzym plusem jak dla mnie. Wiadomo sa podobne firmy oferujace podobne uslugi ale jakos zadna nie oferuje w polsce takiego zakresu uslug. Moze sprecyzuj czego bys oczekiwal od takiej firmy? Ewentualnie jakich kosmicznych uslug potrzebujesz?? Bo dla zwyklego Kowalskiego wiadomo ze taki system jest nie potrzebny ale dla Kowalskiego prowadzacego firme i chcacego zniwelowac koszta chociazby licencji czy obiegu dokumentow miedzy jego firma a firmami z ktorymi wspolpracuje czy zarzadzaniem czasem pracownikow itp. itd. to NaSerwerze spelnia swoja role idealnie (ale moge sie mylic jako laik). Wszystko zalezy od tego czego "ty" jako zamawiajacy usluge oczekujesz i jakie masz wymagania. Na polskim rynku nie ma zbyt wielu rozwiazan tego typu a ich firma chyba przoduje w tym temacie. Takze jezeli mozesz to napisz czego oni nie maja a jest Ci niezbedne do pracy w chmurze i najlepiej gdzie u konkurencji mozna to dostac to moze sam (ewentualnie ludzie zainteresowani) przy okazji zmienie operatora |
|
|
|
19.11.2010 - 12:01
|
|
![]() Bywalec ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrator Postów: 372 Dołączył: 30.11.2007 Użytkownik nr: 195 |
CYTAT Zalecana przeglądarka to Internet Explorer w wersji 7 lub wyższej W dobie przeglądarek alternatywnych, gdzie większość osób korzysta z nich w PL dostajemy taką wiadomość. Na dzień dobry mnie to rozwaliło. CYTAT Integracja z MSOffice 2007 A pozostałe? MS Office 2007 jest nadal stosunkowo młody, a sporo osób zostało przy starych Officach bo nie potrzebowało nowych narzędzi. Więc tak naprawdę kierowane jest do niskiej ilości przedsiębiorstw. Gdzie rozwiązania chmurowe w postaci integracji z usługami np od google? Narzędzia migracyjne z poprzednich rozwiązań, które są popularne w firmach np w kwestii obiegu faktur. Czy można tam wykorzystywać własną domenę? Te i inne czynniki powodują, że nie zwróciłbym uwagi na tą ofertę. -------------------- |
|
|
|
19.11.2010 - 16:22
|
|
|
Co do suportu przeglądarek zgadzam się. Ale w wielu firmach ludzie używają IE ponieważ daje się go ograniczać z Active Direcrtory za pomocą policies a Inne przeglądarki powodują w firmach el dorado
Co do MS Office to kolega nie doczytał chyba co to znaczy integracja. Na tej platformie można używać wszystkich typów plików nawet open office czy innych wynalazków. Mówiąc o integracji mam na myśli że bez ściągania pliku na dysk lokalny otwiera mi się word i widzę w wordzie już że mam zadanie związane z tym dokumentem albo że dokument muszę zablokować dla innych do edycji (check out) albo mogę zobaczyć ile wersji tego dokumentu już powstało nawet mogę wybrać wersje poprzednia i porównać kto gdzie jakie zmiany w dokumencie zrobił. I to wszystko dzieje się w Wordzie (w chmurze), który rozmawia z platformą NaSerwerze.pl która ma te wszystkie informacje. MS Office od wersji 2007 wzwyż ma wsparcie na takie Featuery. Sama praca z innymi też starszymi typami jest jak najbardziej możliwa lecz mniej komfortowa. Po prostu MS Office 2003 np. pozwala na otwieranie dokumentu bez ściągania na lokalny dysk ale nie pozwala na CheckOut/CheckIn, który trzeba zrobić najpierw w przeglądarce. Aha apropos przeglądarki to nie jest tak ze FireFox nie działa tylko nie mamy wszystkich funkcji, które daje nam portal otwarty w IE co mnie nie dziwi skoro cała chmurka u nich opiera się na rozwiązaniach od Microsoft. A co do domen to dowiedziałem się że własna domena jest możliwa, ale dopiero w przyszłym roku w kooperacji z home.pl. Jest duży minus że na daną chwile nie jest to dostępne ale pamiętajmy że niebo w Polsce jest narazie bezchmurne i ta chmurka na naszym rynku na dana chwile jest największa. Jeśli się mylę to proszę podajcie przykłady gdzie w PL dostane bardziej rozbudowany zestaw. |
|
|
|
19.11.2010 - 19:21
|
|
Co do samej oferty to chyba obecnie największym polskim dostarczycielem takich usług jest ISOF, tu cennik: http://www.isof.pl/cennik_saas.hdb
Uważam, że ograniczanie działania przeglądarek pozostałych również są dostępne, ale nie powiem na 100%. Dziś jak uda mi się to usiądę przy win serwer i sprawdzę jak wygląda sprawa z tym. Wtedy potwierdzę/zaprzeczę czy i jak jest z zarządzaniem tymi prawami, dawno nie robiłem nic z tym więc nie pamiętam. Integracja czyli wzbogacenie/dodanie/poszerzenie specyficznych funkcji zbudowanych przez producenta danego rozwiązania. Co do tego blokowania to można równie dobrze taką blokadę oprzeć o rejestr zdarzeń i parę trików + pewnie trochę zdolności programistycznych. Ale to również muszę dokładnie potwierdzić. -------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2012 - 04:52 |