IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Debian z jądrem FreeBSD, Genialne połączenie ?
Jan Koprowski
post 22.04.2009 - 19:15
Post #1

Entuzjasta

Grupa: Moderators
Użytkownik nr: 427

Witam !

Obecnie jestem administratorem między innymi serwera, który stoi na FreeBSD. Bardzo cenię sobie bezpieczeństwo tej dystrybucji tego systemu, poziom i szeroką paletę mechanizmów zabezpieczeń udostępnianą wraz z systemem. Administruje mi się nim bardzo wygodnie i dobrze. jmalloc, jail, nowoczesny system kolejkowania - widać, że system idzie z duchem czasu i pretenduje do bezpiecznego.
To co jest moją bolączką do czas upgradu i częste babory w portsach :/ Już jakiś czas temu zapadła decyzja migracji na Debiana. Ma dobrą renomę, jest bezpieczny, często używany na serwerach - ba w równie często na superkomputerach. Co więcej ? Rozwiązuje naszą obecną bolączkę - apt-get będzie na pewno przyjaźniejszy czasowo niż drzewo portsów a domyślam sie, że sprawi i mniej niespodzianek :] No właśnie - tylko szkoda całego tego stuffu z FreeBSD zostawiać.
Kiedy usłyszałem o implementacji jądra z FreeBSD :] w Debianie to normalnie dostałem z radości wytrzeszczu oczu. Do tak fantastycznego systemu zawita jądro pozwalające obsłużyć jedne z lepiej zaprojektowanych w świecie BSD mechanizmy zabezpieczeń (wiem wiem OpenBSD). This is it ! Choć dla mnie równie dobrze mogliby po prostu dać FreeBSD z apt-getem i cieszyłbym się tak samo tongue.gif Co sądzicie o tym rozwiązaniu ? Jak waszym zdaniem wpłynie na Debiana i na rynek systemów operacyjnych na serwerach, jakość i bezpieczeństwo świadczonych usług ?
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17.05.2012 - 05:34