IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Eksperymentalne właściwości CSS 3 - co sądzicie?
vojski
post 10.06.2009 - 12:41
Post #1

Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 556

Firefox oraz przeglądarki na silniku Webkit oferują możliwość użycia takich właściwości CSS 3, jak np. border-radius, box-shadow czy text-shadow. Ich obsługa jest wdrażana w tych przeglądarkach eksperymentalnie, najczęściej z przedrostkami - odpowiednio -moz lub -webkit. Nieco przykładów ich użycia znalazłem na http://www.css3.info Czy Waszym zdaniem warto używać tych wynalazków i czy ich implementowanie w przeglądarkach we wspomniany sposób jest zdrową praktyką?
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Tiritto
post 05.09.2009 - 08:59
Post #2

Użytkownik
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 683

Te wszystkie nowe właściwości CSS3 są dla mnie czymś pięknym, ułatwi to tworzenie stron osobom początkującym, i oduczy wielu brzydkich nawyków.

Przezroczystość - Dzięki tej opcji, ludzie przestaną tworzyć efekt przezroczystości na zasadzie tworzenia tła z przezroczystością, zapisywaniu go jako .png, i wkładaniu w tło strony. W ten sposób szybkość wczytywania stron powinna wzrosnąć.

Zaokrąglone rogi - Właściwie to jak wyżej, ludzie często szukają wyjścia jak takie coś zrobić (ostatnio się robi modne, choć mi się średnio raczej podoba), i robią zaokrąglone rogi jako obrazki, co spowalnia wczytywanie strony (zwłaszcza przy dużej ich ilości). Co prawda można jeszcze zaokrąglać rogi za pomocą JavaScript'u, nie mniej jednak NIGDY na żadnej stronie nie spotkałem się z takim rozwiązaniem.

Cienie - Też były robione na zasadzie jakiegoś tła w .png itp. Nie mniej jednak akurat tworzenie efektu cieni za pomocą CSS uważam za ciekawą opcję, lecz praktycznie sam będę jej używać pewnie raz na rok wink.gif.

Przyciemnianie co któregoś wiersza w tabeli - To akurat świetny pomysł jest, skończy się kombinowanie w PHP bądź JavaScript tak, aby to wydajnie zrobić. 3 Linijki i będzie po sprawie smile.gif.

Niestety wydaje mi się że 70% z tych rzeczy po prostu nie będzie w IE, nie mniej jednak w takim wypadku po prostu olewam IE, daje komunikat że wymagana jest inna przeglądarka i cya (moje strony i tak mają gościa z IE raz na rok biggrin.gif)

--------------------
gg -> 1245266
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 14:04