IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Jak Polacy kupują w Sieci
Webhosting.pl
post 09.11.2007 - 05:35
Post #1

Ekspert

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 5

Jak Polacy kupują w Sieci

Mariusz Błoński     9 listopada 2007     05:30

Liczba polskich internautów szybko rośnie. W roku 2006 do Sieci miało dostęp 36% Polaków, to trzykrotnie więcej, niż w roku 2000. Im więcej internautów, tym większe obroty sklepów internetowych. W Polsce ich klientem jest przede wszystkim mężczyzna.

Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
meg83
post 05.06.2009 - 10:39
Post #2

Użytkownik
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 527

ja kupuję też w sklepach int. - nie tylko na allegro, bo nie raz właśnie na allegro jest drożej

ceny jednak są o tyle niższe, ze nawet doliczenie kosztów przesyłki nie zmienia faktu że jest taniej /oczywiście nie biorę pod uwagę np. kupna jednej baterii aa/

chciałam jeszcze zwrócić uwagę na swoistą patologię na allegro, która właśnie jest związana z kosztami przesyłki

chodzi mi o praktykę przerzucania kosztów produktu do kosztów przesyłki np. kupowałam w marcu kartę 8G MS za ok 50zł- koszt wysyłki tak małej rzeczy prawie drugie tyle... bynajmniej nie był to przypadek odosobniony wtedy

teraz jednak ten proceder się nieco zmniejszył po tym jak allegro wprowadziło kolumnę cena z dostawą tzn. przesyłka kosztuje teraz naście złotych a nie kilkadziesiąt

+Quote Post
Saladin
post 06.06.2009 - 16:45
Post #3

Bywalec

Grupa: Bywalec
Użytkownik nr: 484

CYTAT(meg83 @ ptk, 05 cze 2009 - 11:39) *
chciałam jeszcze zwrócić uwagę na swoistą patologię na allegro, która właśnie jest związana z kosztami przesyłki

chodzi mi o praktykę przerzucania kosztów produktu do kosztów przesyłki np. kupowałam w marcu kartę 8G MS za ok 50zł- koszt wysyłki tak małej rzeczy prawie drugie tyle... bynajmniej nie był to przypadek odosobniony wtedy

teraz jednak ten proceder się nieco zmniejszył po tym jak allegro wprowadziło kolumnę cena z dostawą tzn. przesyłka kosztuje teraz naście złotych a nie kilkadziesiąt

Może nie tyle zmniejszył się, co łatwiej ominąć takie aukcje.
Wystarczy obejrzeć kategorie Pendrive - za towar wielkości zapalniczki życzą sobie minimum 10 zł, podczas gdy realny koszt to około 5zł (list priorytetowy, polecony + koperta bąbelkowa).

Drugą bolączką jest kończenie aukcji na sekundę przed czasem z argumentem ze pies zjadł itp.
Przeglądając kategorię telefonów komórkowych, znalazłem model w którym 90% przedmiotów które nie sprzedano zostało nieuczciwie wycofanych.

Allegro zamiast pilnować porządku bawi się w nowe akcje promocyjne i inne głupoty.

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
2 użytkownik(ów) przegląda ten temat (2 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 15:42