IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Jak przyspieszyć Windows Vista?, Nasze doświadczenia
dAREuS
post 18.05.2009 - 20:14
Post #1


Entuzjasta
****

Grupa: Administrator
Postów: 684
Dołączył: 09.07.2007
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 2



Pomyślałem, że dobrze byłoby zebrać w jednym wątku porady, które stosujecie, by przyspieszyć/zoptymalizować Vistę.

Moje:

1. wyłączenie Aero (Panel sterowania | Personalizacja | Kolor i wygląd okien | Klasyczny Windows),
2. wyłączenie pozostałych zbędnych efektów (Panel sterowania | System | Zaawansowane | Dopasuj do uzyskania najlepszej wydajności).

A co wy stosujecie? Może jakieś specjalne aplikacje?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reklama
post 18.05.2009 - 20:14
Post #


Reklama









Go to the top of the page
 
Quote Post
Jan Koprowski
post 18.05.2009 - 20:30
Post #2


Entuzjasta
****

Grupa: Moderators
Postów: 543
Dołączył: 20.03.2009
Skąd: Włocławek
Użytkownik nr: 427



3. Wyłączyć zbędne usługi: http://www.vistarewired.com/2007/02/18/services
4. Wywalić co się da ze startupu i innych śmieci. Do tego używałem:
  • msconfig - bo było od win 98
  • Windows Defender bo posiada do tego ładny interfejs i pokazuje całkiem sporo rzeczy
  • HijackThis - bo można tym wywalić niamelże wszytki śmieć co zajmuje pamięć
  • ProcessExplorer - zamiast standardowego task managera bo pozwala w genialny sposób wyłapać smieci, które siedzą w pamięci i ma opcja ułatwiające ich namierzanie i wywalanie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dAREuS
post 18.05.2009 - 21:08
Post #3


Entuzjasta
****

Grupa: Administrator
Postów: 684
Dołączył: 09.07.2007
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 2



CYTAT(Jan Koprowski @ pon, 18 maj 2009 - 21:30) *
3. Wyłączyć zbędne usługi: http://www.vistarewired.com/2007/02/18/services


Ale w tym tekście pokazałeś według mnie ważne usługi. Które wyłączyłeś?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jan Koprowski
post 18.05.2009 - 21:18
Post #4


Entuzjasta
****

Grupa: Moderators
Postów: 543
Dołączył: 20.03.2009
Skąd: Włocławek
Użytkownik nr: 427



Nie ukrywam, że znam tylko sposób. Ostatnio korzystałem z niego w Windows XP. Co zmieniło się w Vista nie sprawdzałem - bo nie optymizowałem go żeby działał szybciej. Mam dużo Chipów i innych PCWorldKomputerów, Ekspertów z czasów Windows XP więc pewnie jakbym chciał coś wyłączyć tam zajrzałbym w pierwszej kolejności. Znalazłem ten wątek na forum: http://forums.techguy.org/windows-vista-7/...n-off-make.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kikut
post 18.05.2009 - 22:27
Post #5


Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 12
Dołączył: 06.05.2009
Użytkownik nr: 494



Trzeba wyłączyć indeksowanie dysków. To jest fatalna masakra w Vista.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
enzopage
post 19.05.2009 - 06:23
Post #6


Bywalec
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 308
Dołączył: 07.04.2009
Skąd: Małopolska
Użytkownik nr: 429



Wyłączenie usługi Shadow Copy ( Kopia woluminów w tle ). Daje naprawdę dużo.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dAREuS
post 19.05.2009 - 06:41
Post #7


Entuzjasta
****

Grupa: Administrator
Postów: 684
Dołączył: 09.07.2007
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 2



A czy ktoś próbował Vista ReadyBoost?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Daedric
post 02.06.2009 - 09:43
Post #8


Użytkownik
**

Grupa: Użytkownik
Postów: 70
Dołączył: 14.10.2008
Użytkownik nr: 364



ja zawsze wylaczam mnostwo zbednych uslug typu wlasnie indeksowanie, przywracanie systemu, dostep zdalny... schemat dzwiekow na brak, autostart czyszcze msconfigiem - zostaje tylko to co niezbedne czyli antyvir, firewall, i czesc softu do roznych urzadzen
wylaczam tez raportowanie bledow, aktualizacje automatyczne javy i innych programow procz antywirusa, aero natomiast zostawiam bo mi sie podoba:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dAREuS
post 02.06.2009 - 10:18
Post #9


Entuzjasta
****

Grupa: Administrator
Postów: 684
Dołączył: 09.07.2007
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 2



CYTAT(Daedric @ wto, 02 cze 2009 - 10:43) *
ja zawsze wylaczam mnostwo zbednych uslug typu wlasnie indeksowanie, przywracanie systemu, dostep zdalny... schemat dzwiekow na brak, autostart czyszcze msconfigiem - zostaje tylko to co niezbedne czyli antyvir, firewall, i czesc softu do roznych urzadzen
wylaczam tez raportowanie bledow, aktualizacje automatyczne javy i innych programow procz antywirusa, aero natomiast zostawiam bo mi sie podoba:)


A co dokładnie wyłączasz? Masz jakąś listę albo link?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ZrobFikolka
post 02.06.2009 - 10:58
Post #10


Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 5
Dołączył: 15.04.2009
Użytkownik nr: 449



Polecam ten poradnik:

http://www.extremetech.com/article2/0,2845,2110595,00.asp
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Saladin
post 02.06.2009 - 15:10
Post #11


Bywalec
***

Grupa: Bywalec
Postów: 201
Dołączył: 28.04.2009
Skąd: podlaskie
Użytkownik nr: 484



CYTAT(dAREuS @ wto, 02 cze 2009 - 11:18) *
A co dokładnie wyłączasz? Masz jakąś listę albo link?


Nie wiem czy Vista ma tak samo, ale podam usługi które wyłączam w XP
- Zgodność szybkiego przełączania użytkowników
- Usługa raportowania błędów
- Usługa indeksowania
- Urządzenie alarmowe
- Posłaniec
- NetMeeting Remote Desktop Sharing
- Net.Tcp Port Sharing Service
- Menedżer sesji pomocy pulpitu zdalnego
- Kompozycje

Dodatkowo można wyłączyć
- Telnet
- Routing i dostęp zdalny
- BUfor wydruku
- Harmonogram zadań
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Daedric
post 02.06.2009 - 21:30
Post #12


Użytkownik
**

Grupa: Użytkownik
Postów: 70
Dołączył: 14.10.2008
Użytkownik nr: 364



co do uslug to ja po formacie patrze po nazwach i opisach w services.msc i co uznam za zbedne to odpada... po kazdym formacie pewnie wychodzi troche inny zestaw...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michał Kilijanek
post 03.06.2009 - 20:07
Post #13


Bywalec
***

Grupa: Bywalec
Postów: 100
Dołączył: 12.05.2009
Skąd: Przyłek / Warszawa
Użytkownik nr: 509



Ja wyłączam usługi, tu zależy od sposobu wykorzystania kompa, bo dla każdego będą to inne usługi.
Do tego wyłączyć warto indeksowanie dysków, kompresję plików (mi transfer danych przy kompresji na NTFS spada o 60%), a włączyć "zaawansowane mechanizmy DMA" lub "zaawansowane zarządzanie dyskami SATA" - różnie się to nazywa w różnych tunerach do Visty, ale zwiększa bufor dyskowy w pamięci i dodaje kilka innych optymalizacji dla twardzieli (dzięki temu mimo kompresji na NTFS miałem transfer 7-9MB/s zamiast 5-7MB/s - dysk w laptopie). Warto ręcznie zmienić ustawienia zasilania, dopasować minimalne stany procesora (domyślnie nawet na stacjonarnym procek bez obciążenia zwalnia, w domu zwalnial z 2GHz do 800MHz). Ręcznie ustawcie pamięć L2 i L3 w rejestrze, a także zwiększcie limit wykorzystania pamięci ze standardowych 80% do 90%, albo zoptymalizujcie podając waszą ilość pamięci RAM. Wymuście automatyczny restart powłoki graficznej, wyłączcie widok miniatur, zmniejszcie ilość zapamiętanych widoków folderów, ustawcie autowyłączenie nieodpowiadających programów, wymuście unload nieużywanych DLL-ek, wyłączcie wykrywanie dysków podczas startu systemu (jeśli nie przenosicie dysków między komputerami).
Można także wyłączyć Prefetchera, logowanie błędów uruchamiania, uaktualnianie zasad grup podczas startu, systemowy mechanizm nagrywania dysków.

To chyba 3/4 wszystkich możliwych tricków. Ogólnie najlepsze wyjście to zaopatrzyć się w dobry tuner. Ja używam Vista Managera, dobry jest też produkt firmy Ashampoo.

Można też samemu poeksperymentować, ale wtedy przydaje się włączyć wszystkie komunikaty podczas uruchamiania - wtedy nie przeoczymy błędów konfiguracji (jak wszystko działa to komunikaty się wyłączy).

Do sprawdzania i zarządzania składnikami systemu przydaje się WMIC ma dość szerokie możliwości modyfikacji całego systemu (nawet tym można do procka się dobrać).

PS. Ogólnie to przyspieszanie i tuning systemu, zwłaszcza Visty, jest dość rozległym tematem i możnaby o tym nie jedną książkę napisać, np: "Przyspieszanie Visty dla grafików" (dla programistó, dla obróbki multimediów, etc.)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dAREuS
post 04.06.2009 - 17:34
Post #14


Entuzjasta
****

Grupa: Administrator
Postów: 684
Dołączył: 09.07.2007
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 2



CYTAT(Michał Kilijanek @ śro, 03 cze 2009 - 21:07) *
Ja wyłączam usługi, tu zależy od sposobu wykorzystania kompa, bo dla każdego będą to inne usługi.
Do tego wyłączyć warto indeksowanie dysków, kompresję plików (mi transfer danych przy kompresji na NTFS spada o 60%), a włączyć "zaawansowane mechanizmy DMA" lub "zaawansowane zarządzanie dyskami SATA" - różnie się to nazywa w różnych tunerach do Visty, ale zwiększa bufor dyskowy w pamięci i dodaje kilka innych optymalizacji dla twardzieli (dzięki temu mimo kompresji na NTFS miałem transfer 7-9MB/s zamiast 5-7MB/s - dysk w laptopie). Warto ręcznie zmienić ustawienia zasilania, dopasować minimalne stany procesora (domyślnie nawet na stacjonarnym procek bez obciążenia zwalnia, w domu zwalnial z 2GHz do 800MHz). Ręcznie ustawcie pamięć L2 i L3 w rejestrze, a także zwiększcie limit wykorzystania pamięci ze standardowych 80% do 90%, albo zoptymalizujcie podając waszą ilość pamięci RAM. Wymuście automatyczny restart powłoki graficznej, wyłączcie widok miniatur, zmniejszcie ilość zapamiętanych widoków folderów, ustawcie autowyłączenie nieodpowiadających programów, wymuście unload nieużywanych DLL-ek, wyłączcie wykrywanie dysków podczas startu systemu (jeśli nie przenosicie dysków między komputerami).
Można także wyłączyć Prefetchera, logowanie błędów uruchamiania, uaktualnianie zasad grup podczas startu, systemowy mechanizm nagrywania dysków.

To chyba 3/4 wszystkich możliwych tricków. Ogólnie najlepsze wyjście to zaopatrzyć się w dobry tuner. Ja używam Vista Managera, dobry jest też produkt firmy Ashampoo.

Można też samemu poeksperymentować, ale wtedy przydaje się włączyć wszystkie komunikaty podczas uruchamiania - wtedy nie przeoczymy błędów konfiguracji (jak wszystko działa to komunikaty się wyłączy).

Do sprawdzania i zarządzania składnikami systemu przydaje się WMIC ma dość szerokie możliwości modyfikacji całego systemu (nawet tym można do procka się dobrać).

PS. Ogólnie to przyspieszanie i tuning systemu, zwłaszcza Visty, jest dość rozległym tematem i możnaby o tym nie jedną książkę napisać, np: "Przyspieszanie Visty dla grafików" (dla programistó, dla obróbki multimediów, etc.)


Michał, świetne porady.

Ja jeszcze dodam, że zmieniam swoje podejście do Aero. Według mnie de facto wyłączenie Aero sprawia, że obsługa okienek spada na procesor. Przez co wyświetlają się one wolniej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michał Kilijanek
post 04.06.2009 - 18:25
Post #15


Bywalec
***

Grupa: Bywalec
Postów: 100
Dołączył: 12.05.2009
Skąd: Przyłek / Warszawa
Użytkownik nr: 509



CYTAT(dAREuS @ czw, 04 cze 2009 - 20:34) *
Michał, świetne porady.

Ja jeszcze dodam, że zmieniam swoje podejście do Aero. Według mnie de facto wyłączenie Aero sprawia, że obsługa okienek spada na procesor. Przez co wyświetlają się one wolniej.


Tak, wtedy zadanie obsługi wywolan Explorera czesciowo spada na procesor. System zachowuje sie podobnie do sytuacji, gdy karta grafiki jest zbyt slaba na Aero. Prawdopodobnie wynika to z lenistwa programistow w Redmond - mogli przeciez utworzyc kilka scenariuszy w zaleznosci od wydajnosci grafiki w systemie. Chociaz przyznam szczerze, ze na procesorach dwurdzeniowych efekt ten jest prawie niezauwazalny. W sumie Aero mimo zajmowania odrobiny pamieci moze tez posluzyc do odciazenia procesora od obslugi okienek, ale wymaga to wydajnej grafiki.

Dodatkowa sprawa, to za pomoca WMIC mozna zmniejszyc ilosc miejsca na punkty przywracania systemu - standardowo Vista rezerwuje na to 15% partycji, ja zawsze ustawialem ok. 10%.

PS. Moje porady sa efektem 2 reinstalacji systemu i sklecania go po kazdej awarii... ostatnio mialem uszkodzone ustawienia systemowe z folderu "Program Data". System zglaszal blad w trakcie uruchamiania, by temu zaradzic skopiowalem ustawienia z Win7. Vista dziala strasznie wolno teraz, ale ja czekam tylko na koniec sesji i ... reinstalka, jak co roku wink.gif
W sumie to tym razem zrobie ten backup danych po pelnej konfiguracji, zeby tylko nie musiec kazdorazowo przechodzic przez ta zabawe.

Na Viscie (Home Premium) pracuje od listopada 2008 roku. Nie znam tego systemu tak dobrze, jak kiedys Win98 (5lat pracy i reinstalek w trybie 6 miesiecznym), ale co nieco umiem ustawic.

EDIT:
CYTAT(dAREuS @ wto, 19 maj 2009 - 09:41) *
A czy ktoś próbował Vista ReadyBoost?

Umknelo mi to pytanie...

Ja probowalem. Ready Boost sprawdza sie doskonale gdy dokladasz pamiec o wielkosci 1.5-2 razy wiekszej niz ilosc RAM, wtedy pagefile.sys jest mniej obciazony, a pliki z pamieci zamiast swapowania na dysku twardym, sa zapisywane na nosnik Ready Boost. Efekt jest w zasadzie taki, ze jakiegos duzego przyspieszenia nie uswiadczymy, ale odciazymy dysk (mniej operacji R/W jest na niego kierowane). To troche usprawnia komfort pracy. Ja Ready Boost testowalem na kartach SD, bo flaszki pod USB mialy problemy z testem wydajnosci (ktory mozna oszukac prosta modyfikacja rejestru lub pliku konfiguracyjnego - nie podaje szczegolow, bo zbyt latwo idzie uszkodzic strukture flaszki).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dAREuS
post 04.06.2009 - 18:50
Post #16


Entuzjasta
****

Grupa: Administrator
Postów: 684
Dołączył: 09.07.2007
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 2



CYTAT(Michał Kilijanek @ śro, 03 cze 2009 - 21:07) *
a włączyć "zaawansowane mechanizmy DMA" lub "zaawansowane zarządzanie dyskami SATA" - różnie się to nazywa w różnych tunerach do Visty, ale zwiększa bufor dyskowy w pamięci i dodaje kilka innych optymalizacji dla twardzieli (dzięki temu mimo kompresji na NTFS miałem transfer 7-9MB/s zamiast 5-7MB/s - dysk w laptopie)


A jeszcze zapytam: jak to zrobić bez dodatkowych aplikacji?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michał Kilijanek
post 04.06.2009 - 19:57
Post #17


Bywalec
***

Grupa: Bywalec
Postów: 100
Dołączył: 12.05.2009
Skąd: Przyłek / Warszawa
Użytkownik nr: 509



CYTAT(dAREuS @ czw, 04 cze 2009 - 21:50) *
A jeszcze zapytam: jak to zrobić bez dodatkowych aplikacji?


Ja korzystalem tutaj z tunera... nie pamietam, gdzies byl taki wpis w rejestrze systemowym, ewentualnie pozostaje konsola WMIC.
Niestety nie umiem dokladnie powiedziec, nie zglebialem tego tematu.

EDIT:
Juz szukam... sprawdze porownujac rejestr przed i po zmianie...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilacrisimo
post 04.06.2009 - 21:46
Post #18


Bywalec
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 112
Dołączył: 08.05.2009
Skąd: Nowy Sącz City
Użytkownik nr: 497



COM SURROGATE, u mnie jest tak, że jak tego nie wyłącze to nie bedzie odtwarzał multimediów żadnych
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michał Kilijanek
post 04.06.2009 - 22:26
Post #19


Bywalec
***

Grupa: Bywalec
Postów: 100
Dołączył: 12.05.2009
Skąd: Przyłek / Warszawa
Użytkownik nr: 509



Kurcze... chcialem zrobic diff plikow rejestru... przed i po zmianie obslugi zaawansowanych dyskow SATA... roznica jest rzedu 24kB... ale jedna kopia ma ponad 330MB!
Edytory mi sie wieszaja na nich... jesli jeden nawet wczyta, to wczytujac drugi narusza restrykcje pamieci... LOL
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Valery
post 04.06.2009 - 23:54
Post #20


Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 13
Dołączył: 11.10.2007
Użytkownik nr: 35



Parę osób w tym wątku polecało wyłączenie indeksowania dysków. Warto jednak pamiętać, co się z tym wiąże: spowolnienie (oględnie mówiąc) wyszukiwania plików na dysku. Oczywiście, o ile ktoś ma tylko parę gier i kilkaset emetrójek, wszystko na jednym dysku i nigdy nie korzysta z mechanizmów wyszukiwania, swobodnie może zrezygnować z tej usługi.

Są jednak osoby, które bez sprawnego wyszukiwania są dosłownie martwe. Podam swój przykład, choć sądzę, że podobne potrzeby ma jednak więcej osób. Otóż specyfika mojej pracy wymaga wyszukiwania konkretnych słów i zestawień słownych w rosnącym zbiorze już ponad 50 tys. plików .DOC. Ścisła dyscyplina tworzenia katalogów i racjonalnego umieszczania w nich kolejnych plików nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia, gdyż interesuje mnie treść tych plików, zatem bez wyszukiwania mogę sobie poszukać (innej pracy) wink.gif. Nie ma więc mowy, bym wyłączał indeksowanie.

Poza tym: indeksowane są nie tylko pliki, ale także np. e-maile w Outlooku czy wpisy w OneNote. Zatem dla osób, które korzystają z tych usług i aplikacji, wyłączenie indeksowania oznacza po prostu działanie na własną szkodę.

Pamiętajmy więc, by wszelkie rady dotyczące wyłączania usług opatrywać stosownymi klauzulami: "o ile nie korzystasz z..." oraz, chyba najważniejszą "o ile wiesz, co robisz...". Może dzięki temu wpłyniemy nieco na stan obecny, w którym, niestety, najrozmaitsze fora dosłownie roją się od często idiotycznych lub szkodliwych porad wynikających z najprostszych przyczyn: niezrozumienia mechanizmów działania funkcji lub usługi, której dotyczą oraz niedostosowania porady do potrzeb danego użytkownika.


--------------------
"Nienawiść do Microsoftu to choroba" - Linus Torvalds
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 użytkownik(ów) przegląda ten temat (2 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 01.11.2014 - 02:27