IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

JavaScript - teoria a praktyka, Czyli czemu mozna (nie) lubic JS
JavaScript - Twoje zdanie o nim
Czy lubisz jezyk JavaScript?
Tak! [ 7 ] ** [50.00%]
Nie, ale uzywam, bo jest popularny [ 5 ] ** [35.71%]
Nie, nie wykorzystuje go w swojej pracy [ 2 ] ** [14.29%]
Łącznie oddanych głosów: 14
Goście nie mogą głosować 
Michał Kilijanek
post 16.07.2009 - 14:55
Post #1

Bywalec

Grupa: Bywalec
Użytkownik nr: 509

Ostatnio zaczalem czesciej pisac cos na WWW, glownie pisalem desktopowe programiki. Znow musialem skorzystac odrobine z JS, ktorego nie lubie. Dlaczego? Powodow jest wiele:
1). Zmienne globalne
2). Widocznosc zmiennych wewnatrz obiektow
3). Inne rozbieznosci (zeby nie powiedziec 'absurdy'!) w stosunku do zalozen ECMA.

Ogolnie nigdy nie jestem pewien jak zadziala napisany przeze mnie kod, wszystko robi sie 'na czuja' lub 'metoda prob i bledow'.

Przyklad?
Wg ECMA: false, null, "", '0' oznaczaja to samo, sa tak samo interpretowane, ale jak jest w praktyce?
KOD
false=='0' //zwraca false
false==null //zwraca false
null == "" //false
null == '0' //false

To nie jedyny problem z operatorem ==. Najwazniejsze ze jest on nieprzemienny (a raczej: nie zawsze przemiennosc zwraca ten sam wynik). Ostatnio w rece mi wpadla ksiazka: "JavaScript - Mocne strony", po jej lekturze postanowilem napisac o swoich odczuciach. Autor tej malej ksiazeczki zaleca uzywanie operatora ===, ktory jest obecny w standardzie JS i dziala poprawnie.
Kolejna sprawa, to wartosci calkowitoliczbowe w JS. Takowych nie ma w tym jezyku. Sa za to wartosci zmiennoprzecinkowe, ktore sa poddawane konwersji do liczb calkowitych. Powoduje to spowolnienie wykonania skryptu, nawet o 50% (zalezy ile liczb calkowitych wykorzystuje kod skryptu - 50% to dla skryptu podstawowego kalkulatora i operacji na calkowitych liczbach).

Oczywiscie 90% webmasterow uzywa tych "nieprawidlowych" elementow jezyka. Ech, dlatego wyczekuje czegos, co zastapi ten denerwujacy jezyk (o ktorym nadal mowi sie, ze jest w powijakach).

A jaka jest wasza opinia na ten temat?
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 16:30