IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Nawigacja wstecz/dalej między stronami (JavaScript), czyli, jak zrobić "myślące" przełączanie między stronami?
mopsik
post 05.01.2010 - 13:11
Post #1

Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 581

Jakiś czas temu znalazłem tutaj pomoc odnośnie przełączania (show/hide) div-ów. Jednak wraz z rzeźbieniem swojej strony muszę porzucić tę metodę i zrobić to nie na div-ach, ale na oddzielnych stronach.

Googlałem, ale chyba mało skutecznie bo nie mogłem znaleźć kodu javascript, który zapewniłby mi nawigację między stronami typu poprzednia strona / następna strona. Nie chodzi o odwoływanie się do pamięci przeglądarki i korzystanie z jej funkcji wstecz / dalej.

Załóżmy, że strony nazywam str#.htm gdzie # jest numer. Plików docelowo będzie z kilkadziesiąt (publikuję książkę), więc będą strony str3.htm jak i str50.htm.

Chciałbym na każdej stronie umieścić przycisk wstecz i dalej, aby dany przycisk uwzględniał nr strony na jakiej występuje, a następnie odejmował, lub dodawał wartość 1. Czyli jesteśmy na stronie str5.htm i przycisk Wstecz powinien przenieść nas na stronę str4.htm, a przycisk Dalej na str6.htm. Czy można to uzyskać w javascript? Jestem samoukiem i nie szukam gotowych rozwiązań, będę wdzięczny za każdy trop tak bym mógł kombinować jak to zrobić. Próbowałem coś na chłopski rozum zrobić na wzór ładowania div-ów z wykorzystaniem jQuery ale chyba nie tędy droga.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
slawek22
post 13.01.2010 - 15:35
Post #2

Bywalec

Grupa: Bywalec
Użytkownik nr: 557

W JS to bardzo łatwo zrobić źle, w PHP tak samo łatwo to zrobić... dobrze.

Jak np. rozwiążesz problem dodawania podstrony do ulubionych, przechodzenia na stronę n, indeksowania w wyszukiwarkach, obsługi przycisków wstecz/dalej, historii, etc, etc.

Jak w PHP wygenerujesz takie menu na normalnych linkach to wszystko działa jak powinno od razu, dodatkowo nie musisz testować pod 5 różnymi przeglądarkami i noscript.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
2 użytkownik(ów) przegląda ten temat (2 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 13:27