IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
Niektóre strony internetowe nie działają, w czym problem?
m1chu
post 11.09.2009 - 16:37
Post #1


Użytkownik
**

Grupa: Użytkownik
Postów: 66
Dołączył: 28.10.2007
Użytkownik nr: 161



Witam,

Temat podpiąłem do tego działu, bo prawdopodobnie dotyczy problemu z systemem operacyjnym. Piszę prawdopodobnie, bo to tylko domniemania.

Od pewnego czasu...przestały mi działać niektóre strony internetowe (Firefox: "Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony"). Mowa tu o takich serwisach jak w3.org, zend.com, czy idg.pl (z subdomenami oczywiście). To tylko niektóre przykłady.

Zaczęło się od tego, że na Wykopie, przeglądając zasoby, przestały mi się ładować w ramkach niektóre serwisy. Na początku myślałem, że problem leży w tzw. efekcie Wykopu (co spotyka często mniej wydajne serwery). Po pewnym czasie jednak zauważyłem, że problem leży gdzieś u mnie lub po stronie providera.

Nie będę pisał referatu, bo po co przynudzać. Wypunktuję tylko co sprawdziłem:
    1. Sprawdziłem plik hosts Windowsa.
    2. Jestem za routerem. Puściłem więc i z niego, i z stacjonarnego komputera pingowanie (zend.com). Router wysłał pakiety, na pececie "host docelowy jest nieosiągalny". Spróbowałem też zbadać trasę pakietów w tym drugim przypadku, niestety nic z tego nie wynikło ("Trasa śledzenia do zend.com przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30").
    3. Z powyższego powodu postanowiłem zwiększyć TTL. Najpierw na 128, później na 255 (po każdym nastąpiło zrestartowanie systemu). Wynik ten sam co w punkcie drugim. Serwisy nadal są nieosiągalne.
    4. Podejrzewając, że może to router blokuje wewnętrzne IP mojego komputera postanowiłem sprawdzić dostępność ww. stron na innej maszynie - działały. Koło się zamyka, problemem jest coś na moim PC.
    5. W między czasie skorzystałem z DNSów Polkomtela, jakieś Politechniki, Netii i OpenDNS. Znów nic.
    6. Flushowałem DNSy.
    7. Próbowałem z serwerami proxy. Niestety żaden nie działał (w sensie, nie udało mi się otworzyć poprzez nie żadnej z blokowanych stron). Strony te mogę jednak otwierać np. poprzez Google Translate.
    8. Wyłączyłem firewalla, a później całego NOD'a (raz nawet odinstalowałem) podejrzewając, że pomimo ustawień może on jest przyczyną. Nic z tego.
    9. Przeleciałem system ComboFix, HijackThis, Malwarebytes, AdAware i antywirusem - coś tam usunęły, ale nic to nie zmieniło.
    10. Problemem nie jest przeglądarka, bo występuje on na Firefoksie, Chromie, Operze i Safari (na nich testowałem).
To tak z grubsza. Jedynej rzeczy której jeszcze nie zrobiłem to podłączenie internetu bezpośrednio poprzez modem. Niestety...najpierw musiałbym znaleźć modem ;]

Zaznaczę też, że takie rzeczy jak klient IRC, komunikator internetowy, czy spora część innych serwisów działają bez problemu.

Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś miał jakieś rady, chociażby co i w jaki sposób mógłbym jeszcze sprawdzić. Chętnie odpowiem na jakiekolwiek pytania.

Z góry dzięki,
m1chu

PS: bym zapomniał. Wszystko na Windowsie XP z SP3.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reklama
post 11.09.2009 - 16:37
Post #


Reklama









Go to the top of the page
 
Quote Post
Jan Koprowski
post 12.09.2009 - 08:50
Post #2


Entuzjasta
****

Grupa: Moderators
Postów: 543
Dołączył: 20.03.2009
Skąd: Włocławek
Użytkownik nr: 427



Zainstaluj wiresharka, zesnifuj ruch, który lata po HTTP do witryn, które Tobie nie działają i wklej logi na forum. Nie wiem jak dużą masz sieć, ale mi objawy wyglądają na to jakby ktoś spoofował w sieci albo podszywał się pod Twój MAC. Ewentualnie... jakby gdzieś w sieci był "poisoning switch".
Go to the top of the page
 
+Quote Post
m1chu
post 12.09.2009 - 12:25
Post #3


Użytkownik
**

Grupa: Użytkownik
Postów: 66
Dołączył: 28.10.2007
Użytkownik nr: 161



Sieć jest typowo domowa, z rozdzieleniem sygnału na kilka jednostek.

Zrobiłem jak napisałeś. Logów nie wklejam, bo nie ma czego. Screen w załączniku. Wynik po pingowaniu niedziałającego hosta (na innych, nieodpowiadających, jest tak samo). Próba wejścia poprzez przeglądarkę też nie daje żadnych wyników w Wiresharku.

Edit:
Tak jak się spodziewałem, rozwiązanie było banalne. Dla potomności - problem stwarzał PeerGuardian. Jeżeli ustawimy blokowanie po HTTP to na liście niebezpiecznych adresów znajduje się wiele znanych stron. Ustawienie "Block HTTP" na Disabled załatwia sprawę.

Dzięki za próbę pomocy.
Załączone pliki
Załączony plik  network_1.PNG ( 95.81K ) Suma pobrań: 22
Załączony plik  network_2.PNG ( 61.72K ) Suma pobrań: 20
 


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariola
post 29.10.2010 - 12:05
Post #4


Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 1
Dołączył: 29.10.2010
Użytkownik nr: 1,210



ja jestem całkiem zielona na tematy internetu. nie chca mi działać niektóre strony. wyświetla się komunikat zeby usunac lub odblokować ciasteczka. ale to juz zrobiłam i dalej nic. mam mozilla firefox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mlodszy
post 29.10.2010 - 12:07
Post #5


Bywalec
***

Grupa: Administrator
Postów: 372
Dołączył: 30.11.2007
Użytkownik nr: 195



A możesz podać jakiś przykład strony która Ci w ten sposób raportuje błąd?

Jaki masz system operacyjny, antywirus?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eDameXxX
post 29.10.2010 - 18:07
Post #6


Bywalec
***

Grupa: Bywalec
Postów: 139
Dołączył: 21.08.2009
Skąd: Szczerców
Użytkownik nr: 665



@mariola, przede wszystkim sprawdź, czy wskazany problem występuje także na innych przeglądarkach.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jul987
post 14.01.2011 - 15:44
Post #7


Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 2
Dołączył: 14.01.2011
Użytkownik nr: 1,295



Dzień dobry!
Mam podobny problem, jak powyżej. Od kilku dni przestały mi działać niektóre strony internetowe. Nie jest to problem strony, bo z innych komputerów (nie domowych) działa, ale w moim przypadku pojawia się komunikat o przekroczeniu limitu czasu połączenia, na innym komputerze łączącym się z moi routerem pojawia się informacja "dns error - server cannot be found". Ogólnie nie mogę otworzyć strony. Mam zainstalowany od 2 miesięcy router, ale nie było do tej pory problemu. Na laptopie Eset Smart Security 4, w grudniu odnowiony. Nie wiem, co się mogło stać. Przeinstalowałam przeglądarkę, spróbowałam też innej, ale nie daje to rezultatu. Nie działa mi infoveriti. Reszta w porządku. Czego może to być przyczyną i jak należy rozwiązać problem?
Strona jest mi potrzebna do pracy, więc bardzo mi zależy na usunięciu problemu sad.gif.
Nie jestem jakoś szczególnie zaawansowanym użytkownikiem komputera, więc bardzo bym prosiła o jakieś rady krok po kroku o ile to możliwe.
Nie wiem, czy to może być powiązane, ale od czasu do czasu ściągam muzykę i raz pobrałam film, nie wiem, czy to jakiś wirus, albo program szpiegujący? Ponoć w przypadku tego ostatniego ta strona może odrzucać połączenie z zainfekowanym IP, ale antywirus niczego takiego nie zgłasza.
Bardzo proszę o pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mlodszy
post 14.01.2011 - 18:56
Post #8


Bywalec
***

Grupa: Administrator
Postów: 372
Dołączył: 30.11.2007
Użytkownik nr: 195



Zacznij od sprawdzenia routera, firewalla, przeglądarki.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jul987
post 14.01.2011 - 19:14
Post #9


Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 2
Dołączył: 14.01.2011
Użytkownik nr: 1,295



Router już restartowałam i instalowałam ponownie, przeglądarkę przeinstalowałam, sprawdzałam też w innej, odłączyłam antywirusa, ale nic to nie dało.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 29.07.2014 - 23:52