IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Niektóre strony internetowe nie działają, w czym problem?
m1chu
post 11.09.2009 - 16:37
Post #1

Użytkownik
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 161

Witam,

Temat podpiąłem do tego działu, bo prawdopodobnie dotyczy problemu z systemem operacyjnym. Piszę prawdopodobnie, bo to tylko domniemania.

Od pewnego czasu...przestały mi działać niektóre strony internetowe (Firefox: "Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony"). Mowa tu o takich serwisach jak w3.org, zend.com, czy idg.pl (z subdomenami oczywiście). To tylko niektóre przykłady.

Zaczęło się od tego, że na Wykopie, przeglądając zasoby, przestały mi się ładować w ramkach niektóre serwisy. Na początku myślałem, że problem leży w tzw. efekcie Wykopu (co spotyka często mniej wydajne serwery). Po pewnym czasie jednak zauważyłem, że problem leży gdzieś u mnie lub po stronie providera.

Nie będę pisał referatu, bo po co przynudzać. Wypunktuję tylko co sprawdziłem:
    1. Sprawdziłem plik hosts Windowsa.
    2. Jestem za routerem. Puściłem więc i z niego, i z stacjonarnego komputera pingowanie (zend.com). Router wysłał pakiety, na pececie "host docelowy jest nieosiągalny". Spróbowałem też zbadać trasę pakietów w tym drugim przypadku, niestety nic z tego nie wynikło ("Trasa śledzenia do zend.com przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30").
    3. Z powyższego powodu postanowiłem zwiększyć TTL. Najpierw na 128, później na 255 (po każdym nastąpiło zrestartowanie systemu). Wynik ten sam co w punkcie drugim. Serwisy nadal są nieosiągalne.
    4. Podejrzewając, że może to router blokuje wewnętrzne IP mojego komputera postanowiłem sprawdzić dostępność ww. stron na innej maszynie - działały. Koło się zamyka, problemem jest coś na moim PC.
    5. W między czasie skorzystałem z DNSów Polkomtela, jakieś Politechniki, Netii i OpenDNS. Znów nic.
    6. Flushowałem DNSy.
    7. Próbowałem z serwerami proxy. Niestety żaden nie działał (w sensie, nie udało mi się otworzyć poprzez nie żadnej z blokowanych stron). Strony te mogę jednak otwierać np. poprzez Google Translate.
    8. Wyłączyłem firewalla, a później całego NOD'a (raz nawet odinstalowałem) podejrzewając, że pomimo ustawień może on jest przyczyną. Nic z tego.
    9. Przeleciałem system ComboFix, HijackThis, Malwarebytes, AdAware i antywirusem - coś tam usunęły, ale nic to nie zmieniło.
    10. Problemem nie jest przeglądarka, bo występuje on na Firefoksie, Chromie, Operze i Safari (na nich testowałem).
To tak z grubsza. Jedynej rzeczy której jeszcze nie zrobiłem to podłączenie internetu bezpośrednio poprzez modem. Niestety...najpierw musiałbym znaleźć modem ;]

Zaznaczę też, że takie rzeczy jak klient IRC, komunikator internetowy, czy spora część innych serwisów działają bez problemu.

Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś miał jakieś rady, chociażby co i w jaki sposób mógłbym jeszcze sprawdzić. Chętnie odpowiem na jakiekolwiek pytania.

Z góry dzięki,
m1chu

PS: bym zapomniał. Wszystko na Windowsie XP z SP3.

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 13:35