Niektóre strony internetowe nie działają, w czym problem? |
Niektóre strony internetowe nie działają, w czym problem? |
11.09.2009 - 16:37
|
|
|
Użytkownik ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 66 Dołączył: 28.10.2007 Użytkownik nr: 161 |
Witam,
Temat podpiąłem do tego działu, bo prawdopodobnie dotyczy problemu z systemem operacyjnym. Piszę prawdopodobnie, bo to tylko domniemania. Od pewnego czasu...przestały mi działać niektóre strony internetowe (Firefox: "Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony"). Mowa tu o takich serwisach jak w3.org, zend.com, czy idg.pl (z subdomenami oczywiście). To tylko niektóre przykłady. Zaczęło się od tego, że na Wykopie, przeglądając zasoby, przestały mi się ładować w ramkach niektóre serwisy. Na początku myślałem, że problem leży w tzw. efekcie Wykopu (co spotyka często mniej wydajne serwery). Po pewnym czasie jednak zauważyłem, że problem leży gdzieś u mnie lub po stronie providera. Nie będę pisał referatu, bo po co przynudzać. Wypunktuję tylko co sprawdziłem:
2. Jestem za routerem. Puściłem więc i z niego, i z stacjonarnego komputera pingowanie (zend.com). Router wysłał pakiety, na pececie "host docelowy jest nieosiągalny". Spróbowałem też zbadać trasę pakietów w tym drugim przypadku, niestety nic z tego nie wynikło ("Trasa śledzenia do zend.com przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30"). 3. Z powyższego powodu postanowiłem zwiększyć TTL. Najpierw na 128, później na 255 (po każdym nastąpiło zrestartowanie systemu). Wynik ten sam co w punkcie drugim. Serwisy nadal są nieosiągalne. 4. Podejrzewając, że może to router blokuje wewnętrzne IP mojego komputera postanowiłem sprawdzić dostępność ww. stron na innej maszynie - działały. Koło się zamyka, problemem jest coś na moim PC. 5. W między czasie skorzystałem z DNSów Polkomtela, jakieś Politechniki, Netii i OpenDNS. Znów nic. 6. Flushowałem DNSy. 7. Próbowałem z serwerami proxy. Niestety żaden nie działał (w sensie, nie udało mi się otworzyć poprzez nie żadnej z blokowanych stron). Strony te mogę jednak otwierać np. poprzez Google Translate. 8. Wyłączyłem firewalla, a później całego NOD'a (raz nawet odinstalowałem) podejrzewając, że pomimo ustawień może on jest przyczyną. Nic z tego. 9. Przeleciałem system ComboFix, HijackThis, Malwarebytes, AdAware i antywirusem - coś tam usunęły, ale nic to nie zmieniło. 10. Problemem nie jest przeglądarka, bo występuje on na Firefoksie, Chromie, Operze i Safari (na nich testowałem). Zaznaczę też, że takie rzeczy jak klient IRC, komunikator internetowy, czy spora część innych serwisów działają bez problemu. Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś miał jakieś rady, chociażby co i w jaki sposób mógłbym jeszcze sprawdzić. Chętnie odpowiem na jakiekolwiek pytania. Z góry dzięki, m1chu PS: bym zapomniał. Wszystko na Windowsie XP z SP3. -------------------- Zapraszam serdecznie na:
^ technologiczne spojrzenie na świat - forum pomocy komputerowej [forum.thenet.pl] ^ prawdopodobnie najlepszy serwis do skracania linków [utnij.eu] ^ bash społeczności serwerów IRC After-All [after-all.eu] ^ kliknij raz dziennie w odnośnik pod tym linkiem - pomożesz - dzięki |
|
|
|
m1chu Niektóre strony internetowe nie działają, w czym problem? 11.09.2009 - 16:37
Jan Koprowski Zainstaluj wiresharka, zesnifuj ruch, który lata p... 12.09.2009 - 08:50
m1chu Sieć jest typowo domowa, z rozdzieleniem sygnału n... 12.09.2009 - 12:25
mariola ja jestem całkiem zielona na tematy internetu. nie... 29.10.2010 - 12:05
mlodszy A możesz podać jakiś przykład strony która Ci w te... 29.10.2010 - 12:07
eDameXxX @mariola, przede wszystkim sprawdź, czy wskazany p... 29.10.2010 - 18:07
jul987 Dzień dobry!
Mam podobny problem, jak powyżej.... 14.01.2011 - 15:44
mlodszy Zacznij od sprawdzenia routera, firewalla, przeglą... 14.01.2011 - 18:56
jul987 Router już restartowałam i instalowałam ponownie, ... 14.01.2011 - 19:14![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012 - 13:35 |