Nielegalne przedpłaty za zakupy w Internecie |
Nielegalne przedpłaty za zakupy w Internecie |
02.11.2007 - 11:03
|
|
|
Ekspert ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 12,310 Dołączył: 25.08.2007 Użytkownik nr: 5 |
Nielegalne przedpłaty za zakupy w Internecie
Marcin Bieńkowski 1 listopada 2007 11:59 Jak donosi „Rzeczpospolita”, polskie prawo zabrania pobierania jakichkolwiek przedpłat za zakupione towary przed ich dostarczeniem do klienta. Oznacza to, że większość polskich sklepów internetowych łamie obowiązujące w naszym kraju przepisy. |
|
|
|
![]() |
05.11.2007 - 09:45
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: 23.10.2007 Skąd: Trzebnica, Wrocław Użytkownik nr: 104 |
A co z instytucją faktury "pro forma" w przypadków płatników podatku VAT, którymi znaczna większość handlujących w internecie przedsiębiorstw jest. Czy taka forma "przedpłaty" również jest nielegalna z punktu widzenia cytowanej regulacji prawnej ? Czy jest to kolejny byk ustawodawców w niedorobionej ustawie o VAT ? Czy - co wcale nie jest takie mało prawdopodobne - brak dokładnego rozeznania dziennikarzy RP ? Może należało by się przyjrzeć tematowi trochę głębiej
-------------------- Pozdrawiam
Zbyszek |
|
|
|
05.11.2007 - 12:24
|
|
|
Użytkownik ![]() ![]() Grupa: Global Moderator Postów: 73 Dołączył: 28.09.2007 Użytkownik nr: 7 |
Z tego co się orientuję faktura proforma dopuszczona jest tylko w obrocie miedzy firmami. Tutaj chodzi zaś o transakcję kupna sprzedaży miedzy firmami a klientami indywidualnymi, a to podlega pod inne ustawy dotyczące ochrony praw konsumentów i w nich jest ta luka. Trudno mi powiedzieć na ile ta ustawa jest dziurawa - nie jestem prawnikiem, ale problem jak widać jest. No cóż politycy jak zwykle wolą się zajmować sobą niż tworzeniem dobrego prawa
|
|
|
|
06.11.2007 - 16:23
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: 23.10.2007 Skąd: Trzebnica, Wrocław Użytkownik nr: 104 |
Z tego co się orientuję faktura proforma dopuszczona jest tylko w obrocie miedzy firmami. Tutaj chodzi zaś o transakcję kupna sprzedaży miedzy firmami a klientami indywidualnymi, a to podlega pod inne ustawy dotyczące ochrony praw konsumentów i w nich jest ta luka. Trudno mi powiedzieć na ile ta ustawa jest dziurawa - nie jestem prawnikiem, ale problem jak widać jest. No cóż politycy jak zwykle wolą się zajmować sobą niż tworzeniem dobrego prawa W firmie, z którą współpracuję prowadzona jest również sprzedaż detaliczna i - z tego co wiem - nigdy księgowa nie miała nic przeciwko aby wystawiać fakturę proforma osobom fizycznym a muszę przyznać, że kobieta ma łeb na karku i zagiąć się nie da. Przyjrzę się dokładnie tematowi i podzielę się swoimi ustaleniami -------------------- Pozdrawiam
Zbyszek |
|
|
|
07.11.2007 - 17:34
|
|
|
Użytkownik ![]() ![]() Grupa: Global Moderator Postów: 73 Dołączył: 28.09.2007 Użytkownik nr: 7 |
Z góry dzięki. Sam jestem ciekaw jak to jest. Niestety nasze prawo nie jest jasne.
|
|
|
|
07.11.2007 - 21:02
|
|
![]() Entuzjasta ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrator Postów: 684 Dołączył: 09.07.2007 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 2 |
Z góry dzięki. Sam jestem ciekaw jak to jest. Niestety nasze prawo nie jest jasne. Ja uważam, że prawo po prostu jest w wielu wypadkach nie dostosowane do życia. Wszyscy coś robią od bardzo dawna, a tu nagle się okazuje, że tysiące ludzi od wielu lat łamie prawo. W tym kraju nie da się żyć i nie łamać prawa, choćbyś chciał dobrze... |
|
|
|
08.11.2007 - 02:32
|
|
|
Użytkownik ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 96 Dołączył: 23.10.2007 Skąd: Warszawa/Wroclaw/Olsztyn Użytkownik nr: 97 |
W tym kraju nie da się żyć i nie łamać prawa, choćbyś chciał dobrze... Z tego kraju czasem nie da sie nawet legalnie wyjechac. Mojego kolege wlasnie prokuratura sciga bo sie w WKU nie stawil, a chlopak od lat za zachodnia granica. -------------------- "Bo ten, co wisiał w cieniu drzew
Przed śmiercią się pocieszał Że to za wolność Chociaż też tak myślał ten, co wieszał" |
|
|
|
09.11.2007 - 10:47
|
|
![]() Bywalec ![]() ![]() ![]() Grupa: Global Moderator Postów: 220 Dołączył: 05.09.2007 Użytkownik nr: 6 |
Z tego kraju czasem nie da sie nawet legalnie wyjechac. Mojego kolege wlasnie prokuratura sciga bo sie w WKU nie stawil, a chlopak od lat za zachodnia granica. To dotyczy każdego kraju. Spróbuj w Niemczech uchylać się od służby, prokuratura też będzie Cię ścigać. Proponuję jednak nie rozwijać tego tematu w offtopic: do tego jest HydePark. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2012 - 13:41 |