IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Nowa Giełda Domen by NetArt
Daniel Dryzek
post 08.09.2009 - 23:07
Post #1

Użytkownik
**

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 466

Szkoda, że nie ma możliwości dodania komentarzy do artykułu o giełdzie domen z NetArt wink.gif Ciekawe dlaczego..? rolleyes.gif Na prośbę NetArt? Chyba nie.

http://webhosting.pl/NetArt.wchodzi.na.rynek.wtorny.domen

"Netart od zawsze był natomiast bardziej kojarzony z rynkiem domenowym niż profesjonalnym hostingiem, więc postrzegamy to jako konsekwencję tego wyboru." Ten tekst Pana Piotra Kapcio z home.pl to jednak trochę niepotrzebny przytyk w stronę NetArt. Zamiast pogratulować NetArtowi nowej inicjatywy to znów czuję krew w powietrzu - no ale zdążyliśmy się już przyzwyczaić do tej bojowej atmosfery. W sumie szkoda.

Chciałbym jeszcze skomentować podsumowanie artykułu:

"W naszej opinii posunięcie NetArt nie jest do końca zrozumiałe, zważywszy na charakter grupy docelowej, którą obsługuje firma."

A co w tym posunięciu niezrozumiałego? smile.gif Otwarcie rynku domen dla swoich klientów z rynku małych i średnich przedsiębiorstw to bardzo mądre posunięcie. Tacy klienci już od lat kupują domeny z wtórnego rynku domen - wreszcie mogą to zrobić u dużego rejestratora.

"Dotychczasowy podział rynku i wyspecjalizowanie pozwalało na dobre i precyzyjne dopasowanie oferty do potrzeb określonych użytkowników z sektora SMB."

Nic z tego zdania nie rozumiem smile.gif Ale użytkownik sektora SMB chce domen z wtórnego rynku domen (wiem to, bo w każdym miesiącu otrzymuję dziesiątki zapytań o zakup domen właśnie od takich klientów), dlatego NetArt uruchamiając giełdę domen wyszedł naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów. Brawo!

"Teraz firma NetArt wkroczyła na grunt zarezerwowany dla określonej grupy inwestorów domenowych. Taka strategia może się odbić negatywnie zarówno na firmie numer dwa na rynku, jak i całej branży "after market"."

No i po co to podkreślanie, że NetArt to numer dwa? Ech.. sad.gif Nie ma wyraźnego lidera na rynku. Każdy może tak wykorzystać liczby, że będzie liderem. Dla mnie home.pl i NetArt są porównywalnymi firmami. Firma nie wkroczyła na rynek zarezerwowany dla określonej grupy inwestorów domenowych. NetArt nie chce zająć się inwestowaniem w domeny, a tylko połączyć rynek inwestorów i klientów, którzy mogą chcieć kupić domeny. Ja tu widzę idealną symbiozę, a nie wkraczanie na czyjś grunt.

"Nasza firma (home.pl) nie zakładała i nie zakłada w swojej strategii rozwoju angażowania się w rynek wtórny domen."

I to jest moim zdaniem błąd. Mogę się założyć, że wcale nie w tak odległym terminie, home.pl zmieni zdanie co do wejścia na rynek wtórny wink.gif

DD

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 13:42