IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Podpinanie onclick do button nie działa w Operze ?
Jan Koprowski
post 12.06.2009 - 15:15
Post #1

Entuzjasta

Grupa: Moderators
Użytkownik nr: 427

Mam sobie Operkę. Zrobiłem sobie guziczki - buttoniki. Na Onclick dałem funkcję (włożyłem ją do head), która zapisuje wartości wciśniętego guziczka. Jednak problem pojawia się w momencie w którym naciskam guziczek. Opera ładuje jeszcze raz stronę sad.gif. W IE wszystko jest ok. Jakieś pomysły
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
shr
post 11.07.2009 - 22:09
Post #2

Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 221

Btw., w funkcji obsługującej zdarzenie click wystarczyło też dodać na końcu:

return false;

Powoduje to, że domyślna akcja przycisku nie zostanie wykonana (dla przycisków submit ta akcja to wysłanie formularza, dla reset -- resetowanie go itp.).

Polecam Ci też zainteresować się tzw. nieinwazyjnym JavaScriptem (lepiej googlować po angielsku: unobtrusive JavaScript). Szczególnie jeśli tworzysz bardziej złożoną stronę, bo tak na pałę to Twoje rozwiązanie działa i jest proste. Technika nieinwazyjnych skryptów pozwoliłaby Ci wywalić z HTML-a wszystko to, co dotyczy jedynie skryptów. Jest stosowana przy tworzeniu stron o wyższej jakości. Ale, jak już wspomniałem, jeśli robisz coś mniejszego / nie zależy Ci, to możesz to olać wink.gif.

+Quote Post
Jan Koprowski
post 13.07.2009 - 17:27
Post #3

Entuzjasta

Grupa: Moderators
Użytkownik nr: 427

CYTAT(shr @ sob, 11 lip 2009 - 23:09) *
Btw., w funkcji obsługującej zdarzenie click wystarczyło też dodać na końcu:

return false;

Powoduje to, że domyślna akcja przycisku nie zostanie wykonana (dla przycisków submit ta akcja to wysłanie formularza, dla reset -- resetowanie go itp.).

Polecam Ci też zainteresować się tzw. nieinwazyjnym JavaScriptem (lepiej googlować po angielsku: unobtrusive JavaScript). Szczególnie jeśli tworzysz bardziej złożoną stronę, bo tak na pałę to Twoje rozwiązanie działa i jest proste. Technika nieinwazyjnych skryptów pozwoliłaby Ci wywalić z HTML-a wszystko to, co dotyczy jedynie skryptów. Jest stosowana przy tworzeniu stron o wyższej jakości. Ale, jak już wspomniałem, jeśli robisz coś mniejszego / nie zależy Ci, to możesz to olać wink.gif.

Dzięki wielkie smile.gif Na pewno poczytam !

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.05.2012 - 12:14