Skrypt do tworzenia Galerii Internetowej Dropbox |
Skrypt do tworzenia Galerii Internetowej Dropbox |
30.11.2010 - 18:28
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 4 Dołączył: 15.11.2010 Użytkownik nr: 1,232 |
Witam.
Większości prawdopodobnie temat nie zainteresuje, ponieważ związany jest z Linuksem (GNOME), a dokładnie ze skryptem dla menedżera plików Nautilus, który tworzy galerię dla usługi Dropbox. Galeria wykorzystuje m.in. wolny projekt (licencja LGPL) galerii zdjęć i stron internetowych GreyBox. Temat pojawił się na http://webhosting.pl pod tytułem "Jak zrobić javascriptowe wyskakujące okienko? [GreyBox]" Projekt tak bardzo mi się spodobał, że stworzyłem skrypt nautilusa. który automatycznie tworzy galerię zdjęć. Skrypt w wersji 0.2 potrafi: - konwertować zdjęcia do rozdzielczości 800x512 z zachowaniem kopi oryginalnych zdjęć. - obracać zdjęcia (autorotacja). - tworzy archiwum *.zip oryginalnych zdjęć i linkuje to archiwum na stronie galerii. - tworzy strukturę katalogów, posiada graficzny pasek postępu itp. Mam pytanko do bardziej doświadczonych w CSS/HTML. Dobry sposób na przyśpieszenie wczytywania miniaturek bo obecnie wygląda to tak, że miniaturki ustawione mają wartości width: 242px i height: 180px przy <body> 1000px. Jakieś rady czy nie lepiej zrobić to w procentach, a jeśli, to jak się zachowają przeglądarki i dobre rady do CSS, żeby to się nie rozjeżdżało. GALERIA wygenerowana przez wersje Kreator Galerii GreyBox. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2012 - 18:06 |