Steve Jobs nie żyje, 1955 - 2011 |
Steve Jobs nie żyje, 1955 - 2011 |
06.10.2011 - 18:59
|
|
|
Użytkownik ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 58 Dołączył: 05.09.2009 Użytkownik nr: 683 |
Bodajże jeszcze przed 6 tygodniami mogliśmy przeczytać jak to Steve Jobs przekazał pałeczkę i zrezygnował ze swojej pozycji w Apple przekazując ją Tim'owi Cook'owi, a już dziś słyszymy smutniejszą wiadomość: Steve Jobs nie żyje.
Nie chcę mówić za wszystkich, ale dla mnie osobiście był on wizjonerem który wprowadził prawdziwą rewolucję w świecie informatycznym. W wieku 21 lat założył swoją firmę Apple, które w ciągu kilku lat stało się liderem producentów komputerów. Po odejściu Steve'a od Apple, ten założył kolejną firmę - NeXT, i stał się współzałożycielem studia filmowego Pixar. Tak, dokładnie ten Pixar który wyprodukował takie tytuły jak np. Toy Story, którego nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. W 1996 roku firma NeXT została jednak przejęta przez nikogo innego jak przez Apple, w taki też sposób Steve ponownie objął posadę prezesa w swojej pierwszej firmie. Smutny jest fakt iż dopiero teraz, po jego śmierci zacząłem zastanawiać się co właściwie takiego wielkiego ten człowiek zrobił, i dopiero teraz - po jego śmierci sam zdałem sobie z tego sprawę: stworzył innowacje jak seria komputerów iMac, iPod, iPhone, iTunes, MacBook. To także za jego sprawą mamy teraz takie piękne czcionki, gdyż czcionki które zamieścił on w Mac'u zostały jawnie "przekopiowane" do Windowsa. To także dzięki niemu powstały chociażby takie wspaniałe bajki jak wspomniane Toy Story. Warto też wspomnieć że niektóre z jego pomysłów nie przyjęły się tylko dlatego że wyprzedzały one swoją epokę! Jego życie nie było usłane różami: był adoptowany, musiał zbierać butelki na kaucje, stracił stanowisko prezesa we własnej firmie, chorował na raka trzustki (na którego też zmarł). Mimo tych wszystkich przeciwności nie narzekał on na nie, wręcz otwarcie mówił że cieszy się z tego co przeżył. O tym człowieku można by powiedzieć wiele, można by przypomnieć jego życie osobiste, można by przypomnieć jego wkład w nasze życie, można by przypomnieć jego zaangażowanie we własny biznes, można by też o tym wszystkim napisać książkę. Ale nie o to mi chodzi, nie chcę opowiadać o jego historii, o jego firmie, o jego produktach, chcę tylko powiedzieć że odszedł człowiek który wpłynął na rozwój współczesnej techniki, człowiek który mniej lub bardziej wypłynął na życie każdego z nas, człowiek którego podejście do życia mogłoby być wzorem. Nie chcę mówić w imieniu wszystkich, dlatego też powiem wyłącznie za siebie: dla mnie odszedł wspaniały człowiek, nie prezes firmy Apple, nie osoba z wyższych sfer, po prostu człowiek, i choć nie miałem okazji go osobiście poznać, i tak jest mi strasznie przykro z powodu że odszedł, i będzie mi brakować jego przemówień i pomysłów, mimo że sam nie byłem ich wielkim zwolennikiem. Steve Jobs
1955 - 2011 [*] [*] [*] -------------------- gg -> 1245266
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.05.2012 - 18:48 |