IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Zabezpieczenie przed swapowaniem
Jan Koprowski
post 28.05.2009 - 11:09
Post #1

Entuzjasta

Grupa: Moderators
Użytkownik nr: 427

Czy ktoś z Was wie jak zabronić swapowania, albo zabezpieczyć się przed tym aby proces został zrzucony na swap, w systemie FreeBSD. Chodzi o nałożenie limitu pamięci typu "memoryswap = 0MB" ale na konkretnego użytkownika. Jakieś pomysły ? Może da się to zrobić inaczej biggrin.gif ale pytanie jak. Szukałem już naprawdę w wielu miejscach i nic nie znalazłem.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Michał Kilijanek
post 03.06.2009 - 21:39
Post #2

Bywalec

Grupa: Bywalec
Użytkownik nr: 509

Johny, jeśli pytasz, bo chcesz wprowadzić to na naszym sprzęcie, to najwygodniejszym rozwiązaniem byłoby Jailowanie. Tylko kto zrobi ugrade systemu? tongue.gif
Sam się zastanawiałem jak możnaby pod FreeBSD wprowadzić ograniczenia na konkretne instancje dla user classess i Jail wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Pytanie tylko, jak to wpłynie na wydajność całego serwera? Gdybyśmy mieli bazy danych na innym serwerze, to problem byłby mniejszy. Sam wiesz na czym pracujesz.
Innym rozwiązaniem problemu, o którym piszesz jest moduł do Apache'a (spoko, już się zbieramy do napisania go w C) i zmniejszenie tym samym ilości spamu, banowanie spambotów i ogólnie szeroko pojęta walka z botami.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.05.2012 - 08:36