IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Zebre.pl - asystent w zakupach, Przez przeglądarkę i telefony komórkowe
wadamczewski
post 19.12.2010 - 14:18
Post #1

Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 1,273

Witam,

przede wszystkim witam gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.

Chciałbym przedstawić Wam swój startup, który zaczął działać na początku grudnia 2010 roku.

Jakiś czas temu wkurzyłem się tym, że mnie "rąbali" na promocjach w sklepach "nie dla idiotów" i podobnych. Doszło do tego, że wykupywałem u nich dostęp do Internetu, żeby przeczesać allegro/skapiec/ceneo itd. sprawdzając czy dana cena jest naprawdę atrakcyjna czy też może jest "promocją" jakich jest wiele. W większości przypadków okazywało się, że "promocja" nie jest wcale promocją. Co więcej, podczas poszukiwania i porównywania cen, bardzo często było tak, że ten sam produkt można było kupić w sklepie online sporo taniej niż np. na allegro. Zdziwiło mnie to ogromnie. Zmęczony bezowocnym poszukiwaniem alternatywy dla wielokrotnych równoległych wyszukań w kolejnych porównywarkach lub systemach aukcyjnych wpadłem na pomysł by je wszystkie zebrać w jednym miejscu. Co więcej, tak, bym mógł korzystając z telefonu sprawdzać ceny nie tylko poprzez stronę WEB ale również poprzez dedykowaną aplikację mobilną.

No więc udało się postawić wersję BETA, którą chciałem właśnie teraz przedstawić. Składają się na nią trzy platformy: WEB (http://zebre.pl) oraz dwie aplikacje mobilne (dla systemu Android oraz dla komórek obsługujących Java). Możliwe jest rozpoznawanie kodów kreskowych (zarówno na stronie jak i w aplikacjach, przy czym w aplikacjach kody mogą być rozpoznawane poprzez zrobienie zdjęcia kodu), lecz jest to jeszcze w fazie rozwojowej gdyż baza danych jest mocno ograniczona (niedługo będzie ona profesjonalnie powiększona poprzez współpracę z jednym z usługodawców z Polski). W przypadku aplikacji dla systemu Android możliwe jest również wyszukanie produktu najbliżej użytkownika (baza lokalizacji sklepów jest obecnie rozbudowywana, również poprzez współpracę z partnerami), tak by użytkownik, który bardzo chce kupić coś niezwłocznie, mógł to zrobić gdzieś blisko siebie.

Małym dodatkiem jest również plugin dla Firefoxa, ułatwiający wyszukiwanie w naszym serwisie.

Proszę o dużą dozę wyrozumiałości ale też konstruktywną krytykę.

Kilka zmian jest w drodze:
- funkcje fitrowania wyników (m.in. podwójny slider dla ustanawiania zakresu cen (ukończone w 90%))
- sprawdzanie cen przez SMS (na ukończeniu)
- wspomniane już rozbudowanie bazy kodów kreskowych oraz lokalizacji sklepów (faza negocjacji z partnerem technologicznym)

Cała usługa jest udostępniana użytkownikom za darmo (nie licząc oczywiście kosztu transferu danych u operatora komórkowego). Nie jest tajemnicą, że mam nadzieję kiedyś zarabiać na tej aplikacji więc opłaty pobieram od systemów porównujących ceny a nie od użytkowników. Korzystam z programów partnerskich oraz ułamkowych prowizji (mikropłatności) a z punktu widzenia użytkowników wygląda to tak samo jakby nadal używali np. nokaut.pl i kupowali produkty poprzez oferty w nim umieszczone. Tyle tylko, że jest to wygodniejsze bo w jednym miejscu mają oni porównanie z innymi porównywarkami czy systemami aukcyjnymi (ebay, allegro, swistak).

Prędkość działania strony jest mocno uzależniona od prędkości działania systemów API partnerów, właśnie udoskonalamy metody cachingu tak, by nie było to specjalnie przeszkadzające dla użytkownika.

Tak z grubsza wygląda cały projekt. Mam nadzieję, że udało mi się Was nim zainteresować smile.gif.

Pozdrawiam,
Wacław Adamczewski
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.05.2012 - 08:54