IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Closed TopicStart new topic
cms dla portalu miejskiego
jarmiar
post 07.09.2009 - 17:01
Post #1

Bywalec

Grupa: Bywalec
Użytkownik nr: 444

Jaki cms dobrze sprawdzi się w następującym zastosowaniu:

Nieoficjalna strona miasta

- Aktualności
- Dodawanie przez użytkowników newsów
- Dużo modułów: ( katalog firm, giełda ofert lub ogłoszenia, forum etc)
- Bardzo ładny i darmowy szablon, coś podobnego układem do WP.pl chodzi mi o typ Magazine.
- Dobra galeria
- System widgetów (na stronie głównej mogę umieścić takie widgety jakie chcę: np ostatnio dodane ogłoszenia, ostatnie firmy w katalogu, ostatnie newsy, pogoda, kursy walut etc....)
- System ocen (ajax, gwiazdki)

Jeżeli macie propozycje to prosze pisać, ale zanim napiszecie coś np weź Joomlę, czy weź ThePortal 2, to podajcie konkretnie przykład takiego szablonu i modułów.
Go to the top of the page

+Quote Post
Reklama
post 07.09.2009 - 17:01
Post #

Reklama

Quote Post
hirvi
post 08.09.2009 - 12:19
Post #2

Bywalec

Użytkownik nr: 653

Poleciłbym TYPO3 ale widzę że raczej szukasz gotowca.. Jeżeli chcesz takie zabawki, to może mambo, albo jak właśnie pisałeś joomla. WordPressa tym bardziej na taką stronę zupełnie nie polecam, chyba że stawiasz na własnej maszynie i nie martwisz się o zasoby. Jeśli jednak szared hosting, zapomnij o WP na taką stronę.

--------------------
Blog: prywata na całego
Polecam również stronę:

P.S. bezpłatny kurs fińskiego

+Quote Post
enzopage
post 08.09.2009 - 16:05
Post #3

Bywalec

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 429

Typo3 jest bardzo złożonym CMS-em. To taki kombajn webowy.
Zanim go poznasz dobrze to ktoś już zrobi tą stronę za Ciebie. Są firmy które specjalizują się tylko w Typo 3 i bardzo dobrze z tego żyją.
Jeśli to portal miejski a nie jakiegoś miasta wojewódzkiego to postaw stronę na joomla. Widziałem całkiem spore serwisy, które fajnie na nim działały. Dodatków jest sporo więc napewno na każde widzimisię np. burmistrza znajdziesz rozwiązanie.

--------------------

+Quote Post
jarmiar
post 08.09.2009 - 16:35
Post #4

Bywalec

no własnie, ja próboiwałem na joomli, jednak nie mogę znaleźć fajnego szablonu.

Podobały mi się takie jedne szablony, znalazłem je gdzieś na forach, lecz one są płatne, także odpadają.

Znacie jakieś fajne do tego szablony?

+Quote Post
enzopage
post 08.09.2009 - 21:13
Post #5

Bywalec

CYTAT(jarmiar @ wto, 08 wrz 2009 - 19:35) *

Podobały mi się takie jedne szablony, znalazłem je gdzieś na forach, lecz one są płatne, także odpadają.

Cena 50 $ na ten typ witryny to chyba nie duża kwota. Darmowe szablony do Joomla nie są zbyt wyszukane.
Może lepiej przemyśl zakup komercyjnego szablonu.

--------------------

+Quote Post
badyl
post 08.09.2009 - 22:19
Post #6

Początkujący
*

Użytkownik nr: 688

Do takiego projektu poleciłbym po prostu napisanie czegoś od nowa smile.gif pod konkretne potrzeby.

Pogoda dla miasta, aktualności komentarze, mapa korków itp - tego nie da ci żaden z dostępnych CMSów.

Po więcej informacji jakby co zapraszam na PW

+Quote Post
jarmiar
post 08.09.2009 - 22:28
Post #7

Bywalec

czy ja wcześniej niewyraźnie napisałem?

zaznaczyłem, że powinien mieć system widgetów, zatem w takim widgecie zawrę swój kod html lub php z prognozą pogody

gdybym chciał coś sam napisać to uprzednio nie pisałbym tego tematu, logiczne nie?

niecierpię takich odpowiedzi angry.gif

+Quote Post
slawek22
post 09.09.2009 - 00:21
Post #8

Bywalec

Użytkownik nr: 557

To prawda bo nie ma CMS-a typowo pod "portal miejski" i Badyl ma prawie rację. Albo masz portal z podstawowymi funkcjami za darmo albo piszesz coś zaawansowanego w formie modułów czy od podstaw korzystając z frameworka. Zakładając, że masz odpowiedni budżet bo inaczej skrypt będzie pisał dzieciak albo idiota. I wyrzucisz kasę w błoto na coś co jest daleko w tyle za darmowymi rozwiązaniami Open Source (pod każdym względem).

Trzecia opcja to "dużo poke modułuff" i w zależności od hostingu (zakładając że ruch generuje nie tylko właściciel):
a.) na shared wyleci po tygodniu
b.) na dedyku zajedzie serwer albo pierwszy lepszy gimnazjalista po tygodniu to zhaczy

Jeśli parę złotych na szablon to zbyt duży wydatek który uniemożliwia realizację projektu - to daj sobie spokój, marnujesz jedynie czas... bo CMS to najmniejszy problem i taki portal można postawić praktycznie na każdym. Ale trzeba mieć treść, redaktorów i choćby najpodlejszy hosting który też kosztuje z domeną około 50$ rocznie smile.gif

Ty nawet nie wiesz do końca jakie chcesz mieć moduły. Piszesz post na 3 linijki, moduł taki albo siaki najlepiej dużo "jakichś" modułów, najlepiej niech kto inny je znajdzie i dobierze (bo nawet na to, żeby wymyślić co ma być na tym portalu nie masz czasu) i chcesz robić portal smile.gif Portal nie wiadomo jaki. Taki żeby był fajny, "było dużo modułuff" za darmo, z ładnym darmowym szablonem (najlepiej unikalnym, poziom co najmniej WP.pl biggrin.gif )

Jeszcze się wkurzasz bo ktoś napisał coś nie po Twojej myśli. Wykazując się taką "cierpliwością" - to bidnego katalogu na darmowym yoyo nie postawisz... a na prawdę to nie wina Badyla, że za darmo nie postawisz drugiej Witrualnej Polski...

CYTAT
zaznaczyłem, że powinien mieć system widgetów, zatem w takim widgecie zawrę swój kod html lub php z prognozą pogody
Nie powiem, ciekawa koncepcja smile.gif

+Quote Post
jarmiar
post 09.09.2009 - 00:32
Post #9

Bywalec

ja nie rozumiem tylko czego wy odbiegacie od tematu, rozpisujecie mi plusy i minusy serwerów, porównujecie, przytaczacie opłaty, czy ja was o to prosiłem?

pytanie zadałem jasno i zrozumiale, jaki cms?

CYTAT
To prawda bo nie ma CMS-a typowo pod "portal miejski" i Badyl ma prawie rację.

na prawdę? a ja myślałem, że jest ich mnóstwo

CYTAT
Jeśli parę złotych na szablon to zbyt duży wydatek który uniemożliwia realizację projektu - to daj sobie spokój, marnujesz jedynie czas... bo CMS to najmniejszy problem i taki portal można postawić praktycznie na każdym. Ale trzeba mieć treść, redaktorów i choćby najpodlejszy hosting który też kosztuje z domeną około 50$ rocznie smile.gif

a to co i kogo mam nie musisz się martwić

CYTAT
Jeszcze się wkurzasz bo ktoś napisał coś nie po Twojej myśli. Wykazując się taką "cierpliwością" - to bidnego katalogu na darmowym yoyo nie postawisz... a na prawdę to nie wina Badyla, że za darmo nie postawisz drugiej Witrualnej Polski...

nie! on napisał coś aby napisać i nabić sobie posta

+Quote Post
slawek22
post 09.09.2009 - 00:56
Post #10

Bywalec

CYTAT
na prawdę? a ja myślałem, że jest ich mnóstwo
Darmowych CMS-ów dla portali miejskich? Rzucisz jedną nazwą? To dość "specyficzne" zastosowanie. Darmowych dedykowanych CMS-ów jest dużo np. dla blogów, katalogów i for. Dużo jest też darmowych CMS-ów ogólnego zastosowania do których ludzie piszą kiepskiej jakości darmowe moduły. Im zastosowanie bardziej specjalistyczne tym mniej OS się sprawdza.

CYTAT
a to co i kogo mam nie musisz się martwić
Po prostu dla mnie to kompletnie bez sensu. Niby masz to co chciałeś i CMS jest ok ale żal ci paru PLN na szablon (ceny szablonów są bardzo niskie, zaczynając od równowartości paru paczek kiepskich fajek).

CMS-u nie widać, więc każdy może się tym podzielić za darmo a zyskiem będzie darmowa naprawa bugów i zarządzanie projektem jeśli odniesie sukces. Ale nikt nie będzie pierwsze tworzył a potem udostępniał za darmo szablonu o klasie topowych polskich portali. Skoro może na tym zarobić a po udostępnieniu taki szablon jest już praktycznie nic nie wart, bo jedyne na co autor może liczyć to wywalenie wszystkich linków ze stopki.

Dobieranie CMS-a ze względu na dostępne darmowe szablony to też krótko mówiąc - głupota. Bo albo masz średni szablon gratis, albo zlecisz grafikowi i masz dobry szablon w 2 tygodnie a grafik może chodzić nawet do podstawówki. Dobry CMS to możesz sobie pisać od kilku miesięcy do kilku lat.

CYTAT
pytanie zadałem jasno i zrozumiale, jaki cms?
To ja jasno odpowiem: taki jaki już masz (joomla). Skąd ktokolwiek ma wiedzieć jaki CMS skoro jedynym wymaganiem ma być szablon a'la WP za darmo (nierealne) i jakieś (nawet bliżej nie określone!) moduły?

+Quote Post
enzopage
post 09.09.2009 - 09:22
Post #11

Bywalec

CYTAT(badyl @ śro, 09 wrz 2009 - 01:19) *
Do takiego projektu poleciłbym po prostu napisanie czegoś od nowa smile.gif pod konkretne potrzeby.

Tak. Niech napisze od nowa. Zanim napisze, przetestuje, przygotuj grafiki i wdrozy to albo wyleci z roboty albo ktoś inny postawi stronę na jakimś gotowcu.

--------------------

+Quote Post
dAREuS
post 09.09.2009 - 12:05
Post #12

Entuzjasta

Grupa: Administrator
Użytkownik nr: 2

CYTAT(jarmiar @ wto, 08 wrz 2009 - 17:35) *

A dlaczego płatne szablony odpadają? Przecież one kosztują zazwyczaj grosze.

+Quote Post
Tiritto
post 09.09.2009 - 13:36
Post #13

Użytkownik
**

Użytkownik nr: 683

A) Szukasz sobie CMSa który ma sporą popularność (do takich najwięcej dodatków/widgetów znajdziesz), i KUPISZ sobie styl który ci odpowiada (darmówek dobrych raczej nie znajdziesz);

cool.gif Szukasz sobie CMSa który ma sporą popularność (do takich najwięcej dodatków/widgetów znajdziesz), i sam zrobisz styl;

C) Sam zrobisz sobie CMSa + Styl do niego (najwydajniej, masz to co chcesz, i brak problemów z lukami w skrypcie (tz. nadal jest, ale mniejszy));

D) Zlecisz komuś wykonanie takiej strony.

--------------------
gg -> 1245266

+Quote Post
borys3k
post 09.09.2009 - 14:22
Post #14

Bywalec

Użytkownik nr: 657

ja proponuję Joomle. Wg mnie to chyba najlepszy CMS do tego co chcesz zrobić. Darmowy, na stronach anglojęzycznych dobre szablony, a i widgetów jest sporo. Wystarczy poszperać i znaleźć co Cię interesuje, bo akurat Joomla jest bogato w sieci zasobna.

--------------------

+Quote Post
slawek22
post 09.09.2009 - 14:24
Post #15

Bywalec

CYTAT
Tak. Niech napisze od nowa. Zanim napisze, przetestuje, przygotuj grafiki i wdrozy to albo wyleci z roboty albo ktoś inny postawi stronę na jakimś gotowcu.

Większość witryn które odnoszą sukces to nie gotowce lub przynajmniej gotowce które są porządnie wdrożone a nie "portal miejski w 2 godziny". Dodajmy:
- kiepską stronę na gotowcu
- na wszystko (nawet na gotowiec) potrzeba czasu
- budżet na pisanie tego od 0 czy na frameworku powinien zaczynać się od 10-20K PLN i to jest absolutnie dolna a nie żadna inna granica. (wiem, zaraz się pojawią głosy, że synek sąsiada który chodzi do przedszkola, babcia dziadek albo kot robi taniej - niestety zwykle nie można doprosić się o portfolio ludzi którzy piszą google czy inne facebooki za 200 złotych smile.gif )

CYTAT
Sam zrobisz sobie CMSa + Styl do niego

Chyba sobie robisz jaja. Ani tak wykonany CMS ani styl nie będzie lepszy od tego co jest za darmo (problem z grafikoprogramistami - tak jak w kawale o śwince morskiej jest taki, że ani to graficy ani programiści - po prostu potrafią "wszystko" ale nic dobrze).

Jeśli ktoś pisze że jedna osoba może napisać od 0 oprogramowanie które przebija jakością CMSy opensource - to nie wie o czym mówi. Te CMSy mają za sobą minimum 3-4 lata rozwoju przy zaangażowaniu dziesiątek osób. Jedna osoba nie napisze aplikacji lepszej niż np. joomla która jest rozwijana AFAIR od 2001 roku, chyba, że na prawdę wie co robi i poświęci sporo czasu. Na to, żeby jedna osoba i napisała CMS i stworzyła grafikę nie ma najmniejszych szans bo albo jedno albo drugie (zwykle oba) będzie niewypałem.

+Quote Post
Tiritto
post 09.09.2009 - 15:01
Post #16

Użytkownik
**

CYTAT
Chyba sobie robisz jaja. Ani tak wykonany CMS ani styl nie będzie lepszy od tego co jest za darmo (problem z grafikoprogramistami - tak jak w kawale o śwince morskiej jest taki, że ani to graficy ani programiści - po prostu potrafią "wszystko" ale nic dobrze).

Jak ktoś ma doświadczenie to może potrafić zrobić jedno i drugie, więc to co mówisz dotyczy tylko amatorów smile.gif

--------------------
gg -> 1245266

+Quote Post
gruzin
post 09.09.2009 - 15:07
Post #17

Bywalec

Użytkownik nr: 660

Ale nie wiem czy sa w jednej osobie profesjonalny grafik i programista... Przewaznie ktos sie zajmuje albo jednym albo drugim.

+Quote Post
Tiritto
post 10.09.2009 - 12:28
Post #18

Użytkownik
**

Nie mniej jednak można spotkać hybrydy smile.gif, tak czy inaczej problem jest w tym że jak NA RAZ uczysz się i webdevelopingu i webdesingu to w sumie conajwyżej obydwa średnio będziesz potrafił wink.gif, najpierw trzeba się wyłuczyć jednego, a dopiero potem drugiego.

--------------------
gg -> 1245266

+Quote Post
jul
post 11.09.2009 - 16:06
Post #19

Początkujący
*

Użytkownik nr: 519

wordpress + Arthemia http://michaelhutagalung.com/2008/05/arthe...theme-released/

plus ewentualnie jakiś system cache'owania

używam i sobie chwalę

+Quote Post
jarmiar
post 12.09.2009 - 21:39
Post #20

Bywalec

do wordpressa nie mam modułu katalog firm czy giełda ofert

nawiązując do poprzednich wypowiedzi chciałbym powiedzieć, że jestem w stanie to stworzyć, potrafię logficznie myslec i posiadamm już odpowiednie doświadczenie. Wiadomo nie stworzę cmsa lepszego od joomla, ale ja nie potrzebuję takich możliwośći rozszerzania go.

zatem:

controller
model
i widok

wzorzec MVC, znam o dobrze i potrafię pisać aplikacje stosując go

zatem nie są moje aplikacje jakościowe?

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Closed TopicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.05.2012 - 13:46