IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

domena a zarejestrowany znak firmy
czarnajw24
post 28.01.2010 - 17:08
Post #1

Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 875

Witam,
mam pytanie odnośnie takiej sytuacji:
załóżmy że zakładam firmę pod nazwą ABC-XYZ s.c. i zarejestruję jako znak w Urzędzie Patentowym, po czym okaże się, że domena ABCXYZ.pl jest zajęta (wszelkie pokrewne typu ABC-XYZ są wolne) i posługuje się nią firma (zarejestrowana w Urzędzie Miejskim pod inną nazwą) mająca taki sam profil działalności jak moja ABC-XYZ, to czy mam prawo i pierwszeństwo do domeny ABCXYZ.pl? Powiedzmy, że obie firmy powstają mniej więcej w tym samym czasie i o sobie nie wiedzą, czy prawo do nazwy ma ta, która została zarejestrowana w Urzędzie Patentowym? Jeżeli tak to praktycznie do domeny też, bo po co taka domena skoro nie ma prawa do tej nazwy....dobrze myślę czy się mylę?
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
anbial
post 30.01.2010 - 23:25
Post #2

Początkujący
*

Użytkownik nr: 852

CYTAT(czarnajw24 @ 28.01.2010 - 17:08) *
...załóżmy że zakładam firmę pod nazwą ABC-XYZ s.c. i zarejestruję jako znak w Urzędzie Patentowym, po czym okaże się, że domena ABCXYZ.pl jest zajęta (wszelkie pokrewne typu ABC-XYZ są wolne) i posługuje się nią firma (zarejestrowana w Urzędzie Miejskim pod inną nazwą) mająca taki sam profil działalności jak moja ABC-XYZ, to czy mam prawo i pierwszeństwo do domeny ABCXYZ.pl? ...

Moim zdaniem, jeżeli domena ABCXYZ.pl była zarejestrowana przed uzyskaniem przez Ciebie wpisu w Urzędzie Patentowym to dotychczasowy użytkownik tej domeny ma do niej prawo.

--------------------

+Quote Post
bartosz.nowicki
post 05.02.2010 - 09:37
Post #3

Początkujący
*

Użytkownik nr: 863

CYTAT(anbial @ 30.01.2010 - 23:25) *
Moim zdaniem, jeżeli domena ABCXYZ.pl była zarejestrowana przed uzyskaniem przez Ciebie wpisu w Urzędzie Patentowym to dotychczasowy użytkownik tej domeny ma do niej prawo.

I dlatego też twierdzę, że pomimo ustaw i regulaminów problem może być rozstrzygnięty tylko przez sąd.

--------------------
Hostit.pl - Serwery wirtualne od 4,09/m-c
Rejestracja domen na 2 lata od 10 złotych
Zarządzane Serwery VPS od 49 złotych
Serwery dedykowane w Polsce

+Quote Post

Posty w tym temacie

Reply to this topicStart new topic
2 użytkownik(ów) przegląda ten temat (2 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.05.2012 - 14:10