IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

linux i newbie
borys3k
post 28.08.2009 - 13:04
Post #1

Bywalec

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 657

Czy kiedy rozpoczynaliście prace na systemie linux (bo z wypowiedzi widziałem, że część osób pracuje na tym systemie - nie wnikam jakim, to nie istotne w tym wątku) mieliście wrażenie, że Ci na górze nie mają najmniejszej ochoty pomagać świeżakom?
Wg mnie stosowanie dość skomplikowanej jak dla początkującego terminologii i odsyłanie do google, to lekka przesada. W takim układzie system ten nigdy nie zyska sprzymierzeńców wśród ludzi. Co o tym sądzicie?

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
mlodszy
post 19.09.2009 - 09:14
Post #2

Bywalec

Grupa: Administrator
Użytkownik nr: 195

CYTAT(kaczy @ ptk, 18 wrz 2009 - 11:05) *
Zainteresuj się aplikacją CrossOver Linux lub CrossOver Games (w zależności od Twoich potrzeb) w kwestii aplikacji Windowsowych uruchamianych pod Linuksem. Płatne- ale możesz przetestować (jeśli dobrze pamiętam przez 30 dni) prawidłowość działania potrzebnych Ci aplikacji. Co prawda pod Linuksem dawno już z tego nie korzystałem, ale w wersji CrossOver Mac(mam pełną, legalną wersję aplikacji) udało mi się spokojnie uruchomić nawet Steam'a i CS 1.6 oraz swobodnie pograć (chociaż nie gram w gry, bo wolę odpoczywać nie siedząc przed komputerem, skoro używam go do pracy).

Jeśli już jednak trzeba koniecznie użyć jakiejś Windowsowej aplikacji nie przeportowanej na Linuksa i nie działającej pod Wine/CrossOver to pozostaje nam jeszcze wirtualizacja i tutaj polecę darmowego VirtualBox od firmy Sun (używam pod MacOS X, ale jest również wersja pod Linuksa i działa zapewne równie dobrze).

W kwestii samego Ubuntu- wiem, że środowisko graficzne (w tym przypadku Gnome) to kwestia gustu- ja w swojej wieloletniej przygodzie z Linuksem na desktopie używałem KDE (zaczynałem od Red Hat 7.1, później był Debian, czy Kubuntu). KDE + Compiz to naprawdę miłe dla oka połączenie, które może przekonać i przyciągnąć do Linuksa również płeć piękną (wiem z doświadczenia).

Wspomniał tutaj również ktoś o FreeBSD na desktopie, więc (na sam koniec) polecę zapoznać się z projektem PC-BSD. Co prawda dawno temu, ale używałem kiedyś tego systemu na laptopie i sprawował się on dość dobrze.
Jest cos takiego jeszcze jak Cedega: http://www.transgaming.com/ ktora w kwestii gier wypada lepiej niż CrossOver.

Co do kwesti tego Virtualizacji, najpierw nalezy poszukac alternatywy, potestowac na koncu z tego korzystac. Jezeli ktos uwaza ze skoro cos mamy na windows to musimy wykorzystywac to na linux to jest w bledzie i niech pozostanie najlepiej na Windows, tam gdzie jego miejsce. Linux zapewnia wiele alternatywnych rozwiazan czasem lepszych niz te ktore sa dostepne na windows.

Kwestia Compiza, przebajerzone dziadostwo pulpitowe. Szczerze mowiac tak to widze. Mialem 3 razy Compiza, a wczesniej Beryla. Mowiac szczerze przeszkadzalo tylko w pracy. To sa niepotrzebne wodotryski i wedlug mnie nie sa potrzebne. Oczywiscie jezeli ktos lubi wodotryski bedzie z tego korzystac.

CYTAT(borys3k @ ptk, 18 wrz 2009 - 11:15) *
Dzięki za garść informacji. Też uważam, że KDE lepiej wygląda, ale wszystkie distro, które proponują KDE mają to do siebie, że coś mi zawsze nie działa. Przy pracy na openSUSE genialnie KDE wyglądało, ale co z tego jak mi flash nie działa.

BSD chętnie bym zainstalował, bo jak to znajomy mówi... BSD najbardziej podobny do MacOS wink.gif Z tym, że tutaj znowu się kłania długi czas nauki obsługi systemu no i mój nieszczęsny net, którego w wielu systemach nie mogę zainstalować wink.gif

BSD i MacOS. Uwierz ze to jest roznica i to dosc znaczna. I BSD nie przypomina MacOS. Tak to raczej bylo w poczatkach MacOS. Chociaz watpie.

CYTAT(gruzin @ ptk, 18 wrz 2009 - 12:42) *
Ja wlasnie bym BSD stawial tak posrodku miedzy MacOS a Linuksem... a do ktorego by mu blizej bylo to nie weim..

A dlaczego tak bys stawial BSD? Oba systemy: Linux i MacOS sa mlodsze niz BSD. MacOS opiera sie czesciowo o jadro FreeBSD, Linux ma natomiast zawarty(tak jak Windows i pare innych systemow) kod BSD. Dzial to tez w druga strone, BSD ma czesc kodu z jadra Linux'a. 

--------------------

+Quote Post
kaczy
post 19.09.2009 - 11:28
Post #3

Początkujący
*

Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 50

CYTAT(mlodszy @ sob, 19 wrz 2009 - 10:14) *
Jest cos takiego jeszcze jak Cedega: http://www.transgaming.com/ ktora w kwestii gier wypada lepiej niż CrossOver.

Racja, mam gdzieś jeszcze nawet licencję na jedną z dość starych wersji (niestety, bez prawa do aktualizacji). Ponieważ jednak nie gram w gry, a od nieco ponad roku przesiadłem się z Linuksa na MacOS X'a, zupełnie o tym projekcie zapomniałem.

Co do kwesti tego Virtualizacji, najpierw nalezy poszukac alternatywy, potestowac na koncu z tego korzystac. Jezeli ktos uwaza ze skoro cos mamy na windows to musimy wykorzystywac to na linux to jest w bledzie i niech pozostanie najlepiej na Windows, tam gdzie jego miejsce. Linux zapewnia wiele alternatywnych rozwiazan czasem lepszych niz te ktore sa dostepne na windows.

Nie musisz mi tego tłumaczyć- przez wiele lat swojego życia używałem linuksa na desktopie (Debian, Kubuntu). Przekonałem również do migracji (z Windows do Linuksa) kilku swoich znajomych, a także narzeczoną, która radzi sobie z obsługą komputera niezależnie od zainstalowanego na nim systemu operacyjnego (Windows, Linux z KDE, MacOS X).

Kwestia Compiza, przebajerzone dziadostwo pulpitowe. Szczerze mowiac tak to widze. Mialem 3 razy Compiza, a wczesniej Beryla. Mowiac szczerze przeszkadzalo tylko w pracy. To sa niepotrzebne wodotryski i wedlug mnie nie sa potrzebne. Oczywiscie jezeli ktos lubi wodotryski bedzie z tego korzystac.

Miałem tutaj na myśli raczej umiarkowane wykorzystanie Compiz'a i korzystanie z efektów (wodotrysków), które umilą korzystanie z komputera, a nie będą w tej pracy przeszkadzać. Poza tym- jak już wcześniej napisałem, łatwiej dzięki niektórym efektom przekonać do Linuksa ludzi, którym do tej pory ten system kojarzył się jedynie z "czarnym ekranem i niezrozumiałym ciągiem znaków".

CYTAT(gruzin @ ptk, 18 wrz 2009 - 12:42) *
Ja wlasnie bym BSD stawial tak posrodku miedzy MacOS a Linuksem... a do ktorego by mu blizej bylo to nie weim..

BSD to system typowo serwerowy, a nie okienkowy. To, że ktoś fanatycznie korzysta z FreeBSD w trybie graficznym nie czyni jeszcze systemów z rodziny *BSD "przyjaznymi użytkownikowi" systemami do pracy w domu. Nie stawiałbym tutaj BSD na równi z Linusem, gdy chodzi o używanie systemu jako alternatywy dla Windows, a już tym bardziej nie porównywał do MacOS X. Ten system ma zupełnie inne założenia, a porównywanie go do MacOS X'a świadczy raczej o braku znajomości tematu przez porównującego.

--------------------
dust.pl - hosting klasy business [ kompleksowe rozwiązania dla Twojego biznesu ]
Markowe serwery DELL kolokowane w Polsce, bezpośredni styk do zasobów: TPNET, PL-IX, WIX, AC-X
NIP: 7712529108, REGON: 100262620, Infolinia handlowa: 0801 000 867

+Quote Post
eimi
post 19.09.2009 - 12:10
Post #4

Bywalec

Grupa: Global Moderator
Użytkownik nr: 6

Kilka moich groszy do tematu:

* KDE - obecnie najbardziej dopracowaną obsługę KDE mają Mandriva i OpenSUSE (w tym ostatnim KDE znów chyba będzie domyślnym desktopem). Kubuntu - spora porażka, w porównaniu do jakości Ubuntu, wyraźnie obywatel drugiej kategorii.
Jeśli jednak nie boicie się linii komend, polecam zainstalowanie Archa i KDEmod (http://chakra-project.org/).

* Compiz - jeśli macie już KDE, to nie ma sensu używać Compiza. KDE ma swój menedżer okienek z "kompozytowymi" efektami 3D/2D - moim zdaniem szybszy i bardziej dopracowany. Nazywa się kwin, a opcje 3D ustawia się w Ustawieniach systemowych | Pulpit | Efekty pulpitu. Wiele to durne bzdury - ale są też rewelacyjne - Prezentacja okien czy CoverFlow. Ludzie mnie pytają czasem "ojej, czy to Windows 7". Odpowiadam - "nie, testowa wersja Windows 8". rolleyes.gif

* Gry: zarówno Crossover jak i Cedega kosztują po kilkadziesiąt dolarów, a po wypróbowaniu ich warezowych wersji, szybko je skasowałem. Polecam Wam znakomity francuski menedżer profili dla Wine - http://www.playonlinux.com/pl/. Można trzymać w nim niezależnie wiele wersji Wine, uruchamiających wybrane aplikacje (czasem zdarzają się regresje, coś tam nie działa w nowej itp.). Jest dobrze zintegrowany z pulpitami zgodnymi z OpenDesktop, klik klik i gierka czy aplikacja na Win zainstalowana. Nie jestem graczem zaciętym, ale grałem na nim w Cywilizację 4, Dawn of War i Half-Life 2 - bez najmniejszych problemów.

+Quote Post

Posty w tym temacie
- borys3k   linux i newbie   28.08.2009 - 13:04
- - mlodszy   Uwazam ze model: My pomozemy ale pokaz swoja inicj...   28.08.2009 - 13:18
- - Elroy   Wiekszosc rzeczy, potrzebnych dla poczatkujacego u...   28.08.2009 - 14:45
- - Saladin   Jak zaczynałem przygodę z linuxem nie miałem probl...   28.08.2009 - 17:05
- - gruzin   zgadzam sie z przedmowcami.. jezeli czlowiek sam d...   28.08.2009 - 17:27
- - enzopage   CYTATCzy kiedy rozpoczynaliście prace na systemie ...   28.08.2009 - 18:08
- - borys3k   No właśnie... Generalnie nie chodziło mi o sprawy ...   28.08.2009 - 20:32
|- - mlodszy   CYTAT(borys3k @ ptk, 28 sie 2009 - 21...   28.08.2009 - 23:58
|- - hirvi   CYTAT(mlodszy @ sob, 29 sie 2009 - 00...   29.08.2009 - 02:15
- - Elroy   CYTATTeraz już spokojnie sam większość problemów r...   28.08.2009 - 20:39
- - Elroy   CYTATTaka sama przypadłość.. nie każdy potrafi odp...   29.08.2009 - 08:06
|- - borys3k   CYTAT(Elroy @ sob, 29 sie 2009 - 11...   29.08.2009 - 09:20
- - mlodszy   CYTAT(hirvi @ sob, 29 sie 2009 - 03...   29.08.2009 - 09:31
- - borys3k   Kompilowałem w ubuntu. Dotychczas najwięcej robiłe...   29.08.2009 - 12:06
- - mlodszy   Jezeli musisz cos kompilowac, zwlaszcza na Ubuntu ...   29.08.2009 - 13:05
- - borys3k   Oczywiście... ale chciałem używać jednego programu...   29.08.2009 - 13:09
- - Jan Koprowski   Ja może odpowiem w taki sposób. Przypomnij sobie s...   30.08.2009 - 07:07
|- - mlodszy   CYTAT(Jan Koprowski @ ndz, 30 sie 2009 ...   30.08.2009 - 11:12
- - borys3k   Eh ciekawe co piszesz. Jak wcześniej pisalem.. . j...   30.08.2009 - 10:43
- - borys3k   Używam linuxa jako rozwiązanie w domu, więc Ubuntu...   30.08.2009 - 11:37
- - enzopage   Mam wrażenie, że Ubuntu jest dla osób zaczynającyc...   30.08.2009 - 19:37
- - borys3k   Teoretycznie w Linuxie jest Wine, który obsługuje ...   30.08.2009 - 21:06
|- - kaczy   CYTAT(borys3k @ ndz, 30 sie 2009 - 22...   18.09.2009 - 10:05
- - borys3k   Dzięki za garść informacji. Też uważam, że KDE lep...   18.09.2009 - 10:15
|- - kaczy   CYTAT(borys3k @ ptk, 18 wrz 2009 - 11...   18.09.2009 - 10:59
- - gruzin   Ja wlasnie bym BSD stawial tak posrodku miedzy Mac...   18.09.2009 - 11:42
- - mlodszy   CYTAT(kaczy @ ptk, 18 wrz 2009 - 11...   19.09.2009 - 09:14
- - kaczy   CYTAT(mlodszy @ sob, 19 wrz 2009 - 10...   19.09.2009 - 11:28
- - eimi   Kilka moich groszy do tematu: * KDE - obecnie naj...   19.09.2009 - 12:10

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.05.2012 - 15:37