Drukowana wersja tematu

Kliknij tu, aby zobaczyć temat w orginalnym formacie

Webhosting.pl _ Grafika i layout stron WWW _ Pastelowe kolory

Napisany przez: Decha 03.11.2007 - 20:06

Bry

Web 2.0 wyróżniają pastelowe kolory:

Co to tym sądzicie? Czy każda strona (web 2.0) powinna być utrzymana w tym "klimacie"?

Hę?

Pozdrawiam
Decha ...

Napisany przez: Spanner 03.11.2007 - 22:21

szczerze to powiem tak że zależy.niektóre kolory są ładne i czytelne, ale niektóre są tak ochydne żeporażka. a odpowiedź na pytanie cóż... jeżeli kolory wyglądają ładnie to nawet strona nie web 2.0 może być w takich kolorach, a jeśli kolory wyglądają ochydnie to odradzam żeby web 2.0 bylo w tym klimacie

Napisany przez: dAREuS 03.11.2007 - 23:19

CYTAT(Decha @ sob, 03 lis 2007 - 21:06) *
Bry
Co to tym sądzicie? Czy każda strona (web 2.0) powinna być utrzymana w tym "klimacie"?

To w pewnym sensie dobrze rozegrana sprawa psychologicznie. Po prostu kolory ciepłe, pastelowe, stonowane wzbudzają nasze pozytywne emocje, wzmacniają zaufanie i są nieinwazyjne. Społeczności bazują właśnie między innymi na pewnym rodzaju zaufania lub niepisanej umowy. Zakładamy w niej, że każdy ma dobre intencje, które służą budowaniu dobra wspólnego.

Dlatego uważam, że pastelowe kolory Web 2.0 to zabieg przemyślany i bardzo precyzyjny. Pozazdrościć tylko roztropności. No chyba, że komuś to przeszkadza i ktoś uznaje to za marketing ze skalpelem w ręku.

Napisany przez: tindiglo 05.11.2007 - 13:07

Eeee. Chyba jednak to czysty przypadek - może na zasadzie kontrastu. Reklamy do nas krzyczą, to niech strony web 2.0 bedą stonowane.

Napisany przez: eimi 06.11.2007 - 13:51

CYTAT(tindiglo @ pon, 05 lis 2007 - 14:07) *
Eeee. Chyba jednak to czysty przypadek - może na zasadzie kontrastu. Reklamy do nas krzyczą, to niech strony web 2.0 bedą stonowane.

Z tego co widzę (widzę niewiele), coraz więcej reklam, szczególnie toplayerów, korzysta ze zbliżonej palety kolorów.

Napisany przez: piotrek 11.11.2007 - 09:01

Takie kolory są w zasadzie przyjemne do oglądania i nie męczą oczu. Nie lubie stron początkujących webmasterów, gdyż zazwyczaj krzyczą do mnie żółtym i czerwonym i for metalowców, gdyż są zazwyczaj czarne z białym tekstem. Tego się nie da czytać dłużej niż pare minut.

Napisany przez: dAREuS 12.11.2007 - 10:47

CYTAT(piotrek @ ndz, 11 lis 2007 - 10:01) *
Takie kolory są w zasadzie przyjemne do oglądania i nie męczą oczu. Nie lubie stron początkujących webmasterów, gdyż zazwyczaj krzyczą do mnie żółtym i czerwonym i for metalowców, gdyż są zazwyczaj czarne z białym tekstem. Tego się nie da czytać dłużej niż pare minut.

Hihi, czarne tło i białe litery... To mój ulubiony przykład pokazujący, jak zmasakrować czytelnika. Schemat wymyślenia takiego CSS jest zazwyczaj następujący.

1. kurcze, jest tyle for, nasze musi być inne, lepsze, wyjątkowe (to założenie jest akurat w porządku, kreatywność jest ważna),
2. hmmm, nie jesteśmy stanie nic wymyślić, zróbmy na odwrót niż wszyscy (to błąd błędów, najgorszy pomysł, na który można wpaść, za oryginalnością MUSI stać pomysł!, bez tego stajesz się dziwakiem),
3. no tak, przecież nawet zaawansowani programiści mają czarne tło w swoich edytorach (kolejny błąd, mają szare tło i nieco mniej szare litery - jeśli w ogóle się decydują na taką zmianę),
4. eureka! czarne tło i białe litery! (koszmar, podstawowy błąd początkujących DTP-owców, myślę, że można w ten sposób przeczytać do 500 znaków, potem porzucamy nawet najlepszy tekst).

Ale jak to nasz redakcyjny kolega stwierdził, metalowcy to masochiści, torturują się muzyką, to i torturują się obrazem wink.gif. Aż strach pomyśleć, w jaki sposób "dogadzają" pozostałym zmysłom wink.gif.

Moje zdanie jest takie: warto korzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Oryginalność na siłę prowadzi do potworków. Albo jesteś geniuszem, który jest w stanie pokazać nowe rozwiązanie, albo staraj się jak najlepiej wykorzystać to co znane i wypróbowane.

Napisany przez: tindiglo 16.11.2007 - 00:38

Konsola tekstowa (np. w Windows po wydaniu komendy cmd) wyświetla białe litery na czarnym tle. W szkole się też pisało białą kreda na czarnej tablicy. Może dlatego ludzie wciąż to stosują. Bynajmniej nie uwazam wcale tego za dobry pomysł.

Napisany przez: kain 16.11.2007 - 01:15

Mnie osobiscie mniej mecza biale litery na czarnym tle niz odwrotnie takze troche sie zdziwilem tym co piszecie.

Napisany przez: piotrek 16.11.2007 - 22:23

CYTAT(tindiglo @ ptk, 16 lis 2007 - 01:38) *
W szkole się też pisało białą kreda na czarnej tablicy. Może dlatego ludzie wciąż to stosują. Bynajmniej nie uwazam wcale tego za dobry pomysł.

Biała kreda jest dlatego że czarnej nikt nie wymyślił. A co do monitorów to myślę że po prostu wynikało to z tego żeby za bardzo ich nie przemęczać:) Lepiej (mniej prądu, mniej się niszczą) zapalić przecież kilka pikseli z tekstem niż całe tło monitora na biało. Biały tekst na czarnym tle to męczarnia dla mnie. Aczkolwiek czarne literki na białym faktycznie męczą, w przypadku gorszych monitorów.

Napisany przez: eimi 20.11.2007 - 12:58

Lepiej finansowane szkoły używają tandemu biała plastikowa tablica + pisak. Przynajmniej nauczyciele unikają pylicy płuc.

Napisany przez: tindiglo 21.11.2007 - 21:10

CYTAT(piotrek @ ptk, 16 lis 2007 - 23:23) *
Biała kreda jest dlatego że czarnej nikt nie wymyślił. A co do monitorów to myślę że po prostu wynikało to z tego żeby za bardzo ich nie przemęczać:) Lepiej (mniej prądu, mniej się niszczą) zapalić przecież kilka pikseli z tekstem niż całe tło monitora na biało. Biały tekst na czarnym tle to męczarnia dla mnie. Aczkolwiek czarne literki na białym faktycznie męczą, w przypadku gorszych monitorów.

Tak masz rację. Kiedyś rzeczywiście z przyczyn technicznych monitory wyświetlały białe litery na czarnym tle - po prostu w ten sposób nie wypalano luminoforu i monitor miał dłuższą żywotność. Ale ogólnie rzecz ujmując czarne na białym jest lepiej widoczne - stąd np. wymiana tablic rejestracyjnych w samochodach. Czarne tablice zastąpiono białymi.

Napisany przez: MichaU 09.08.2010 - 21:50

A ja mam wrażenie, że pomimo tego całego zmęczenia oczu od czytania białych liter na czarnym tle, to bywają wyjątki od reguły i takie dobranie kolorów jak najbardziej pasuje.

Tutaj mowa była bardziej o długich tekstach (artykuły, eseje itd.), ale w momencie kiedy ktoś tworzy stronę z jakimiś artystycznymi dziełami, jakieś portfolio czy nawet strony o tematyce chociażby zdjęć ślubnych itp. to akurat bardzo ciemne tło z jasnymi literami jak dla mnie jest bardziej wyraziste. Powiedziałbym nawet bardziej artystyczne aniżeli czarne litery na białym tle.